latinica  ћирилица
26/05/2024 |  17:39 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

"Stvarati uslove da u BiH dođe do mirnog razdruženja"

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je danas da poslije antisrpske rezolucije o Srebrenici treba stvarati uslove da u BiH dođe do mirnog razdruživanja.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Ako su oni mogli raditi na rezoluciji o Srebrenici godinu dana, mogu i srpski političari raditi na ovom cilju koliko god treba i ne odustati - rekla je Rajilićeva.

Ukoliko se nije moguće odmah razdružiti, Rajilićeva je rekla da onda na tome treba raditi i stvarati uslove.

- Gnusno i veoma neprijateljsko ponašanje Bošnjaka prema Srbima i njihov sakriven rad na rezoluciji o Srebrenici ne zaslužuju da srpski predstavnici sa njima više razgovaraju, a tako je onemogućen svaki dogovor, planiranje i napredak u okviru BiH - kaže Rajilićeva.

Prema njenim riječima, bez obzira na usvojenu rezoluciju srbomrzci ništa ne mogu srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Ona je ukazala da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi poznati srbomrzac, ali da on ništa ne može Republici Srpskoj.

- U doba Odbrambeno-otadžbinskog rata oni su pokazali sve svoje namjere, naoružavali, savjetovali i medijski podržali Bošnjake, na kraju bombardovali Srpsku i opet nam ništa nisu mogli. Srpska traje tri decenije i trajaće zauvijek - zaključila je Rajilićeva za Srnu.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili "razdruživanje" Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske".