latinica  ћирилица
26/05/2024 |  20:50 ⇒ 27/05/2024 | 09:15 | Autor: SRNA

Kovačević: Srpska i Srbija nikada nisu bile jedinstvenije

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da Srbija i Srpska nikada nisu bile jedinstvenije i da nikada nije bila bolja saradnja, što će biti potvrđeno i na velikom svesrpskom saboru 8. juna, ali je ukazao i na tešku poziciju srpskog naroda u regionu.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je pojasnio da je, kada je riječ o predstojećem saboru, na prvom mjestu dodatna konkretizacija saradnje Srpske i Srbije, potpuna podrška Srbije prema Srpskoj u namjeri da odbrani svoj položaj i da zaštiti naš narod u Srpskoj.

On je istakao da se isto tako ne smije zaboraviti da je pozicija srpskog naroda teška u cijelom regionu.

Kovačević je napomenuo da se vidimo šta se dešava u Crnoj Gori, kao i da se vidi da je u Hrvatskoj formirana nova vlada u koju je ušla, kako je naveo, proustaška stranka.

- Kad kažemo proustaška to je znak jednakosti sa profašistička, koja je imala samo jedan uslov - da podrži Andreja Plenkovića, a to je da ne smiju Srbi da budu u vladi i da budu dio većine - rekao je Kovačević za ATV.

On je naglasio da je to danas položaj Srba u cijelom regionu, te naglasio da je srpskim narod u Federaciji potpuno bespravljen.

Kovačević je naglasio da je srpski narod ubjedljivo najveći stradalnik u procesu raspada Јugoslavije, naglasivši da se ne smije zaboraviti da su Kosovo i Metohija, Federacija BiH i Hrvatska tri prostora koja su najviše etnički očišćeni u Evropi i sa tih prostora su nestali Srbi.

- Srba je nekada u Federaciji bilo oko 600.000, danas ih ima manje od 30.000, ima ih manje od tri odsto - napomenuo je Kovačević.