latinica  ћирилица
26/05/2024 |  21:56 ⇒ 21:57 | Autor: TANЈUG

Počelo 69. Sterijino pozorje

Pozorišni festival Sterijino pozorje otvoren je večeras 69. put u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu izvođenjem prve predstave u takmičarskoj selekciji "Bilo jednom u Novom Sadu", u režiji Andraša Urbana.
Sterijino pozorje - Foto: Screenshot/YouTube
Sterijino pozorjeFoto: Screenshot/YouTube

Prema riječima direktora festivala Miroslava Radonjića, sljedeća godina je jubilarna, tako da su već ove u projekat ušli vrlo ambiciozno.

- Sterijino pozorje je od samih početaka kulturni događaj par ekselans. Mi smo institucija sa bogatim i drugim djelatnostima. Sam festival je pozorišna Liga šampiona za ovaj dio Evrope. Ove godine imamo predstave iz svih bivših republika Јugoslavije, svima je stalo da dođu ovdje i da se takmiče - rekao je Radonjić.

Selektorka doktorka Ana Tasić rekla je da je u procesu selekcije programa pristiglo oko 70 predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske i BiH.

- Ono što je specifično ove godine jeste da ima manji broj predstava iz Srbije. Imamo i tri praizvedbe savremene srpske drame što je najvažniji segment pozorja pošto ono promoviše savremenu dramaturgiju. Sve predstave koje će biti prikazane tematski su objedinjene donekle, potragom za značenjem u vremenu u kom živimo - rekla je Tasić.

Novina na ovogodišnjem festivalu je da se u saradnji sa Arenom cineplex organizuju i Filmski krugovi, gdje će biti prikazano šest filmova na temu "jugoslovenstva".

"Sterijino pozorje" traje do 3. juna.