latinica  ћирилица
27/05/2024 |  07:37 ⇒ 07:37 | Autor: RTRS

"Aleksa Šantić i mostarski književni krug" u Banjaluci

Izložba "Aleksa Šantić i mostarski književni krug" biće otvorena večeras u Banjaluci u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a u saradnji sa mostarskim Gradskim odborom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".
ANURS - Foto: RTRS
ANURSFoto: RTRS

Organizatori su najavili da će izložba biti simbolično otvorena na dan rođenja velikog pjesnika Alekse Šantića i u godini kada se obilježava 100 godina od njegove smrti.

- Začetak mostarskog književnog kruga najneposrednije nalazimo u radu Srpskog pjevačkog društva "Gusle" u Mostaru, ali na širem kulturnom i književnom planu njegov nastanak i ugled treba sagledavati u kontekstu razvoja srpske književne tradicije u BiH, koja krajem devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka doživljava snažan uspon - naveli su organizatori.

Neposredno ili posredno brojne su ličnosti svojim radom bile vezane za mostarski književni i kulturni krug. Osim Alekse Šantića, Јovana Dučića, Svetozara Ćorovića, Atanasija Šole, Јovana Protića, Riste Kisića, braće Radović i Riste Radulovića, treba svakako još pomenuti Dušana Vasiljevića, Milana Ćukovića, Vicka Tripkovića, Milana Radulovića, Ristu Boškovića i Stevana Žakulu.

U tom krugu bili su i rano prekraćeni daroviti pjesnici Јeftan i Јakov Šantić, Aleksina znatno mlađa braća, kao i Osman Đikić, miljenik mostarske književne čaršije i cjelokupne srpske književnosti toga vremena. Iz tog kruga iznikao je i Vladimir Ćorović, deset godina mlađi Svetozarev brat, potonji znameniti istoričar i književni kritičar, kao i pisci Јovan Palavestra, Hamza Humo i Јovan Radulović.

Izložba će biti otvorena u 20.00 časova u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.