latinica  ћирилица
27/05/2024 |  08:57 ⇒ 08:58 | Autor: sputniknews.com

Višestruki skok potražnje: EU naglo povećala kupovinu metala iz Rusije

Evropska unija je u martu povećala kupovinu gvožđa, čelika i aluminijuma iz Rusije, a glavni razlog je višestruki rast potražnje u Belgiji i Njemačkoj, pokazuje analiza evropske statistike.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Rusija je u martu bila drugi glavni dobavljač gvožđa i čelika za Evropsku uniju – povećala je izvoz 1,7 puta na mjesečnom nivou, do 328 miliona evra.

To je maksimum od maja 2023. godine, kada su zemlje unije kupile pomenute metale u vrijednosti od 369 miliona evra.

Glavni kupac je Belgija, koja je u martu povećala kupovinu 3,5 puta – do 130,5 miliona evra. Italija je povećala kupovinu za četvrtinu – na 85 miliona evra, a Danska za 30 odsto – na 35,1 milion evra. U prvih pet najvećih kupaca ulaze i Češka i Holandija.

Takođe, Mađarska je poslije četvoromjesečne pauze nastavila kupovinu ruskih metala – nabavila je gvožđe i čelik u vrijednosti od 13,7 miliona evra.

Istovremeno, isporuke aluminijuma su porasle za 29 odsto na mjesečnom nivou – na 91,4 miliona evra, što je maksimum od oktobra prošle godine.

Do povećanja je došlo zahvaljujući tome što je Njemačka petostruko povećala nabavke – na 22,4 miliona evra. Pored nje, aktivno su povećale uvoz i Španija i Poljska.