latinica  ћирилица
27/05/2024 |  11:24 ⇒ 18:41 | Autor: RTRS

32 godine od osnivanja Vazduhoplovstva i PVO Vojske Srpske (FOTO/VIDEO)

Na aerodromu Mahovljani kod Banjaluke obilježeno je 32 godine od osnivanja Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske u organizaciji Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.
Obilježavanje 32 godine od osnivanja Vazduhoplovstva i PVO Vojske Srpske - Foto: RTRS
Obilježavanje 32 godine od osnivanja Vazduhoplovstva i PVO Vojske SrpskeFoto: RTRS

Služen je parastos poginulim pripadnicima Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, te nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon parastosa kod spomen-obilježja su položeni vijenci.

Miloš Pavlović iz Pala, čiji je otac poginuo 1995. godine usljed bombardovanja NATO snaga, rekao je da je jako važno da se ovakvi dani obilježavaju.

- Treba u što većem broju da dolazimo. Posebno nakon nedavnih događaja gdje zapadni svijte pokušava da nak okarekteriše kao genocidan narod. Trebamo što više da se sjećam naših žrtava - rekao je Pavlović.

Pilot helikopter pukovnik Vazduhoplovstva Republike Srpske i Republike Srpske Krajine Јanko Kecman rekao je da su u toku rata prevezli preko 17.000 ranjenih i povrijeđenih.

- A o prevezenom teretu ne treba ni govoriti. Ponosan sam na pripadnike Vazduhoplovstva, pogotovo pilotski dio u kojima je sila i moć u rukama pilota - rekao je Kecman.

Istakao je da nisu uprljali obraz profesije pilota.

Foto: RTRS

- Ni sa jednom svojom aktivnošću nisu dejstvovali po nedužnom narodu - naveo je Kecman.

Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana Vojske Republike Srpske formirani su 27. maja 1992. godine, od kada je izvršeno 16 borbenih letova za podršku kopnenim snagama.

Komande su bile u Zalužanima i Mahovljanima u okviru 874. vazduhoplovne baze Vojske Republike Srpske.