latinica  ћирилица
27/05/2024 |  11:42 ⇒ 11:44 | Autor: RTS

Kovčezi smaragda, zlata i srebra - Kolumbija počela istraživanje olupine čiji tovar vrijedi 20 milijardi dolara (VIDEO)

Kolumbijske vlasti započele su istraživanje potonule španske galije "San Hoze" iz 18. veka, koja je na dno mora odnijela zlata, srebra i dragulja u vrijednosti od 20 milijardi dolara.
Istraživanje galije "San Hoze" (Foto: EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo) -
Istraživanje galije "San Hoze" (Foto: EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo)

Područje oko galije, takođe nazvane i "svetim gralom olupina", proglašen je zaštićenim arheološkim lokalitetom.

Galija, koja je otkrivena 2015. godine i o čijem vlasništvu se i dalje vode žustre polemike, nosila je jedan od najvećih tovara plemenitih metala i dragog kamenja koji je ikada prevožen.

Procjenjuje se da blago na "San Hozeu", potopljenom 1708. godine, vrijedi oko 20 milijardi dolara.

Prva faza projekta istraživanja nazvana je fazom karakterizacije, a tokom nje će se koristiti daljinski senzori koji će stvarati fotografije lokaliteta kako bi se stekla slika o arheološkom materijalu na morskom dnu.

Podvodni roboti će takođe snimati, mjeriti i proučavati područje oko olupine, sa ciljem da se proširi akademsko znanje, saopštio je kolumbijski Institut za antropologiju i istoriju.

Kolumbijski ministar kulture, Huan David Korea opisao je istraživačku ekspediciju "bez presedana".

Porinut 1698. godine, brod je potonuo u bici kod ostrva Baru južno od Kartahene dok je plovio od Novog sveta do Španije noseći kralju Filipu Petom blago u kraljevskim kovčezima.

"San Hoze" i njena pratnja naišli su na britansku flotu blizu Barua, a tokom bitke je došlo do detonacije brodskog skladišta baruta, a u eksploziji je poginulo više od 500 članova posade i galija je potpuno uništena.

Istorijski spisi navode da je brod nosio blago prikupljeno u nekoliko španskih južnoameričkih kolonija, uključujući 100 čeličnih kovčega punih smaragda i miliona zlatnih i srebrnih novčića.