latinica  ћирилица
27/05/2024 |  12:06 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Sistem "Pronađi me" do kraja godine i u Srpskoj (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan naveo je da je će softversko rješenje za pokretanje sistema za obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, biti izrađeno do kraja godine, a možda i ranije.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je na konferenciji za novinare povodom Konferencije "Hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica – "Pronađi me" u Republici Srpskoj" istakao da informatičke službe već izrađuju softversko rješenje.

- Ovo je poseban iskorak koji se odnosi na situacije kada bi naša djeca mogla biti proglašena nestalim, kada nestanu ili budu oteta i na sreću, mi u Republici Srpskoj u proteklih pet godina nemamo nijedan takav slučaj - rekao je Karan.

Napomilje da bi se trebalo uključiti kompletna društvena zajednica i svaki građanin i da svaki građanin na taj način bude od pomoći policiji.

- Pokazalo se da su prvi momenti, hitni momenti, često ključni i odlučujući u takvim situacijama da ne dođe do tragedija - naveo je on.

Kako je rekao, MUP Srpske je od prošle godine, tačnije od tragičnih događaja u Ribnikaru, posebnu pažnju posvetio maloljetničkoj delikvenciji, vršnjačkom nasilju i generalno djeci.

Pomoćnik sekretara MUP-a Srbije Milan Andrić kazao je da je Srbija prošle godine iplementirala ovaj sistem koji postoji u 22 zemlje Evrope, a prilagodili su ga potrebama Srbije.

- Mi smo došli samo sa jednom namerom, a to je da vam prenesemo poruku našeg ministra i našeg ministarstva i Republike Srbije u celini da smo spremni da vam pružimo svu pomoć, i stručnu i tehničku, da i vi uvedete ovaj sistem s namerom da ga nikada ne koristite - istakao je Andrić.

Izrazio je nadu da će u budućnosti postojati jedinstven sistem koji će pokrivati Srbiju i Srpsku.

Igor Јurić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, istakao je da je za pokretanje sistema potrebno da se zna da je dijete u životnoj opasnosti.

- Kada 2015. godine pokrenuli inicijativu za uvođenje sistema "Amber Alert" u Srbiju, koji se zove "Pronađi me" ideja je bila da cijeli region ima jedan takav sistem i da svi zajedno tražimo djecu bez obzira da li je nestalo u Beogradu, Banjaluci, Sarajevu, Zagrebu, Podgorici, Skoplju ili drugom mjestu - rekao je Јurić.

Dodao je da će Republika Srpska prva pored Srbije imati ovakav sistem, a da su oni pozvali i druge zemlje, odnosno institucije u regionu da slijede njihov primjer i uvedu ovaj sistem.