latinica  ћирилица
27/05/2024 |  12:13 ⇒ 15:09 | Autor: RTRS

Svjetska zdravstvena skupština "Sve za zdravlje, zdravlje za sve" u Ženevi (VIDEO)

Svjetska zdravstvena skupština održava se od 27. maja do 1. juna 2024. u Ženevi u Švajcarskoj, pod temom "Sve za zdravlje, zdravlje za sve".
Alen Šeranić i Bojan Vujić - Foto: RTRS
Alen Šeranić i Bojan VujićFoto: RTRS

Ova skupština je najviše tijelo Svjetske zdravstvene organizacije koje donosi odluke, te je odgovorno za utvrđivanje politika, imenovanje glavnog direktora, nadzor nad finansijama i odobravanje proračuna.

Hiljade vladinih zvaničnika, stručnjaka za globalno zdravlje i zagovornika iz cijelog svijeta sastali su se danas u Ženevi na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini kako bi raspravljali, pregovarali i donosili odluke o najhitnijim i gorućim globalnim zdravstvenim problemima.

Od Svjetske zdravstvene skuupštine se očekuje da postavi nove ambicije državama članicama i SZO u području klimatskih promjena i zdravlja usvajanjem posebne Rezolucije o klimatskim promjenama i zdravlju, kao i Četrnaestog opšteg programa rada SZO za period 2025. -2028. sa odgovorom na klimatske promjene, kao jedan od šest ključnih strateških ciljeva.

BiH predstavljaju doktor Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i šef izaslanstva, Bojan Vujić, ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i Lucija Ljubić, zamjenica stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Na skupštini će se raspravljati o nizu globalnih zdravstvenih pitanja: borba protiv dječije paralize, malariji, HIV-u i drugim bolestima; povećanje pristupa univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti i imunizaciji: suzbijanje rastuće antimikrobne otpornosti; te osiguravanje boljih ishoda zdravlja majki i reproduktivnog zdravlja.

Tokom Skupštine, države članice imaju zadatak da postignu pravno obavezujuće sporazume o budućoj saradnji, ​​kako bi spriječile buduće pandemije i bolje odgovorile na njih.

Zvaničnici SZO takođe će predstaviti planove za svoj program rada za sljedeće četiri godine i uputiti poziv zemljama da finansiraju taj rad kroz novi mehanizam finansiranja.