latinica  ћирилица
27/05/2024 |  12:31 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

"Animacikl" od 30. maja do 2. juna u Banjaluci

Ovogodišnja manifestacija posvećena animiranom filmu "Animacikl" biće održana od 30. maja do 2. juna u Banjauci, a učesnici su studenti animacije sa akademija umjetnosti u Banjaluci, Zagrebu, Novoj Gorici, Sofiji, Skoplju i Beogradu.
Animacikl - Foto: RTRS
AnimaciklFoto: RTRS

- Animacikl ima za cilj da učesnicima i posjetiocima ponudi prikaz cjelokupnog procesa stvaranja animiranog filma. Studenti animacije iz različitih zemalja imaju zadatak da za dva dana raspoređeni u mješovitim timovima kreiraju kratke animirane filmove. Najbolji timovi i pojedinci će biti nagrađeni, a publika će imati priliku da zaviri u radne prostore studenata kako bi se i sami uputili u proces nastanka animiranog filma - rekao je Igor Đurić, član Društva animacije u Republici Srpskoj, koje je organizator ove manifestacije.

Pojasnio je da ovaj događaj pruža sjajnu priliku studentima za simulaciju stvarnosti karijere profesionalnog animatora, uključujući rad pod pritiskom i saradnju unutar tima što će studente dodatno pripremiti za buduće projekte, uključujući i završni rad i druge profesionalne obaveze.

Prateći program podrazumijeva: projekcije studentskih animiranih kratkih filmova, grupnu izložbu, master klas koji će za učesnike održati profesor sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Mladen Đukić i profesor sa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i umjetnički direktor jednog od najznačajnijih festivala animacije "Animafest" i nagrađivani autor Daniel Šuljić, kao i sjajan performans "Animacija na točkovima" koji će se održati na dan zatvaranja festivala, 2. juna, u banjalučkom parku "Petar Kočić", a koji je namijenjen djeci školskog uzrasta.

Organizaciju ovog festivala podržao je Audio-vizuelni centar Republike Srpske, a partneri su Akademija umjetnosti u Banjauci, Arhitektonsko-građevinski fakultet, te UG "Centar za životnu sredinu" i "Banjalučka kritična masa".

Program festivala "Animacikl" pogledajte OVDЈE.