latinica  ћирилица
27/05/2024 |  12:34 ⇒ 12:43 | Autor: sputniknews.com

Putin: Sve više zemalja zalaže se za pravedan sistem međunarodnih odnosa

Svjetska zajednica se sve više zalaže za izgradnju pravednog i demokratskog sistema međunarodnih odnosa, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin u pozdravu učesnicima, organizatorima i gostima 27. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu koji će biti održan u junu.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL, ilustracija) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL, ilustracija)

- Tema foruma "Osnova multipolarnog svijeta – formiranje novih tačaka rasta" veoma je aktuelna i značajna. Sve veći dio svjetske zajednice se zalaže za izgradnju pravednog i demokratskog sistema međunarodnih odnosa, zasnovanog na principima istinske ravnopravnosti, uzimanja u obzir legitimnih međusobnih interesa, uvažavanja kulturne i civilizacijske raznolikosti država i naroda - navodi se u telegramu predsjednika.

Prema riječima Putina, forum već 25 godina pruža mogućnost političarima, ekspertima, preduzetnicima, naučnicima i novinarima iz razlitičih zemalja svijeta da sveobuhvatno diskutuju o glavnim trendovima razvoja ruske i globalne ekokomije.

- Učesnici plenarnih sjednica, okruglih stolova i panel diskusija razmjenjuju mišljenja o načinima unapređenja međunarodne saradnje, stimulisanja naučno- tehnološkog napretka i razvoja ljudskog kapitala i efikasnog suočavanja sa izazovima našeg doba - naglasio je ruski lider.

Kako je rekao, Rusija je spremna na zajednički rad na rješavanju zadataka našeg doba.

- Naša zemlja je otvorena za konstruktivan dijalog i saradnju sa partnerima i spremna je da radi na rješavanju ekonomskih, društvenih, naučnih i tehnoloških problema današnjice - naveo je predsjednik Rusije.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu trajaće od 5. do 8. juna.