latinica  ћирилица
27/05/2024 |  14:04 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Edukatvno predavanje u Prijedoru: Koje korake učiniti u slučaju nestanka djeteta? (FOTO)

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor održali su edukativna predavanja predstavnicima Savjeta roditelja i zaposlenima u Osnovnoj školi "Petar Kočić", koje korake učiniti u slučaju nestanka djeteta. Predavanja su dio kampanje "Provjerite – Razmislite - Prijavite" koju MUP Republike Srpske sprovodi u saradnji s Međunarodnom organizacijom "Amber Alert Evrope".
Edukativno predavanja u Prijedoru - Foto: RTRS
Edukativno predavanja u PrijedoruFoto: RTRS

"Provjerite - razmislite - prijavite" je jednostavan pristup "korak po korak" osmišljen od strane organa za sporvođenje zakona i cilju rješavanja nastale situacije.

- I prije smo imali predavanje, mislim da je ovo sasvim uredu da roditelji budu upućeni i ne dao Bog slučaju nestanku djece, treba da se edukujemo da više malo zna se o tome - priča Vedrana Novković, roditelj dvoje djece.

- Dočekali smo neko teško vrijeme, teške trenutke, pa je to postalo svakodnevno, nestanci djece ili nekakvi problemi slični tome, pa je potrebno da se ekdukuju i roditelji a i nastavnici da bismo preduprijedili da ne dođe do neke teže situacije u takvim situacijama - objašnjava Gorana Bosančić, direktorka OŠ "Petar Kočić", Prijedor.

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti koliko je bitna zaštita djeteta u današnje vrijeme. U slučaju nestanka djeteta, važno je apelovati na roditelje da ne dozvole da prođe određeni protok vremena od momenta saznanja da je dijete nestalo do momenta prijave policiji, poručeno je iz Policijske uprave Prijedor.

Plakat (Foto: RTRS)

- Ono što policija u prvom momentu uradi jeste da se izvrše sve potrebne provjere , znači u smislu provjeravanja činjenica koje su navedene u samoj prijavi, a nakon toga obavještava se javnost uz saglasnost roditelja odnosno staratelja koje je prijavilo nestanak djeteta fotografija djeteta zajedno s ličnim podacima se objavljue na sajtu MUP-a odnsno putem sredstava javnog informisanja kako bi građani bili upoznati sa tim da je dijete nestalo i da je potraga u toku - ističe Zvezdana Alendarević, portparolka PU Prijedor.

Povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, MUP Republike Srpske svake godine u maju realizuje niz preventivnih aktivnosti i kampanja.