latinica  ћирилица
27/05/2024 |  14:35 | Autor: SRNA

Pavlović: Zapad želi da svede Srbe na mali prostor i kontrolu NATO-a

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović rekao je da Zapad želi da stavi Srbe pod svoju i kontrolu NATO-a na malom prostoru uže Srbije, te u tom kontekstu treba shvatiti i potez Kristijana Šmita, koji je posjetio dva najveća stratišta Srba s ciljem dehumanizacije srpskog naroda.
Dušan Pavlović - Foto: RTRS
Dušan PavlovićFoto: RTRS

- Njihovi potezi su koordinisani. Rezolucija je poraz Zapada, ali je Šmit tu da preduzme prvi korak nakon nametanja rezolucije o Srebrenici. U svojoj izjavi u istu ravan stavlja Јasenovac, Aušvic i Srebrenicu, što pokazuje da se njihova agenda nije promijenila, kao ni njihovi politički stavovi - upozorava Pavlović.

Pojašnjava da se diplomate iz Njemačke, kao što je Šmit, nisu odrekli ljubavi prema nacističkim strukturama što je i objelodanjeno javnosti, a sada žele da izjednače ulogu nacista i ustaša koji su počinili genocid i narodne vojske koja je sprečavala genocid.

- U istu ravan stavljaju i sav srpski narod koji je stajao uz vojsku jer je to bila narodna vojska koja je obezbjeđivala da se Srbi sačuvaju od novog genocida. Šmit stvara sljedeći korak u dehumanizaciji Srba - istakao je Pavlović.

On kaže da nacistička ideologija nikada nije iščezla iz misli i djelovanja pojedinih njemačkih političara koji se danas ponašaju kao "gaulajteri" iz Drugog svjetskog rata kada su sijali strah i smrt na ovim prostorima i donosili pravila i zakone bez bilo kakve procedure.

- Njemačka je kroz svoju nečasnu ulogu u pripremi ove rezolucije potpuno ogolila svoje neprijateljstvo prema srpskom narodu u cjelini - poručio je Pavlović.

Zbog svega navedenog, kaže Pavlović, važno je da svjetska javnost bude upoznata sa dešavanjima iz prošlosti, te istakao da Njemačka treba da preuzme odgovornost za genocid nad Srbima u NDH-a, što pokušavaju sakriti punih osam decenija.

"U tom kontekstu treba i posmatrati naše pismo koje smo poslali u Bundestag, da se suoče sa prošlošću i priznaju genocid nad Srbima u NDH i prezumu odgovornost. Treba da ustanove 22. april kao dan sjećanja u Njemačkoj i da u nastavni plan i program uvedu te lekcije", istakao je Pavlović za Srnu.