latinica  ћирилица
27/05/2024 |  14:41 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Čović: Pozivam partnere da se okrenu budućnosti - ove sedmice pokušaćemo organizovati sastanak

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je partnere u vlasti na nivou BiH da se usmjere ka budućnosti i pokušaju "prekinuti priču o prošlosti koja se ne može promijeniti", te najavio da će se u ovoj sedmici pokušati organizovati sastanak svih stranaka koje učestvuju u vlasti.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović je rekao novinarima nakon proširene sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH da se precizno izjasnio o Srebrenici i da nije potrebno da se ta stradanja i bilo koja druga više politizuju.

Govoreći o funkcionisanju institucija na nivou BiH, on je rekao da je činjenica da postoji blokada, da Dom naroda parlamenta BiH ne funkcioniše, a da bi se to moglo preseliti i na Predstavnički dom.

On je rekao da će se pokušati vratiti radna atmosfera u narednom periodu, a već ove sedmice će se pokušati organizovati sjednica partnera u vlasti na nivou BiH da se vidi kako će biti nastavljeno funkcionisanje.

Kada je riječ o budžetu institucija na nivou BiH, rekao je da je urađeno što se moglo uraditi po tom pitanju.

- Imamo određenih problema kako sprovesti određene političke pregovore. Svi dogovori sprovedu se u manjem procentu nego što je dogovoreno - rekao je Čović.

On je rekao da idući ponedjeljak, 3. juna, dolaze predstavnici EU u Sarajevo i da će se u ovoj sedmici pokušati organizovati sastanak svih stranaka koje učestvuju u vlasti da bi se vidjelo kako upravljati procesima.

- Ako nismo u stanju upravljati procesima rada u Savjetu ministara ili parlamentu BiH, uzalud nam inicijative - rekao je Čović.

Čović je rekao da partnerstvo među strankama na nivou institucija BiH još postoji bez obzira na sve.

On je izrazio optimizam da će se sutra na sjednici Predstavničkog doma naći sva imenovanja o kojima se govori posljednjih dana.

Na sjednici proširenog Predsjedništva HDZ-a bilo je riječi i o izbornim aktivnostima i izborima za Evropski parlament, a Čović je rekao da se HDZ prijavio za izbore u gotovo svim opštinskim sredinama i da imaju oko 30 kandidata za načelnike i gradonačelnike.