latinica  ћирилица
27/05/2024 |  18:04 ⇒ 18:59 | Autor: sputniknews.com

Hrvatska: Procurili podaci o vozilima i vlasnicima, oglasila se SOA

Hrvatskoj bezbjednosno-obavještajnoj agenciji (SOA) prijavljeno je curenje podataka o vozilima i vlasnicima vozila u Hrvatskoj.
Obrada - Foto: RTRS
ObradaFoto: RTRS

SOA je saopštila da ti podaci nisu hakovani, odnosno do njih se nije došlo kibernetičkim napadom na informacioni sistem na kojem se baza podataka nalazi.

- Bila je riječ o neovlašćenoj izradi i iznošenju kopija baze podataka od osoba koje su imale pristup navedenom informacionom sistemu - saopšteno je iz SOA.

Zagrebački Večernji list objavio je ranije da je dobio prijavu u kojoj je navedeno da je upravo SOA obaviještena o curenju 2.444.587 zapisa o vozilima i 1.195.052 o fizičkim osobama koji sadrže njihova imena, adrese, OIB, ЈMBG, datume rođenja, registracije i ostale podatke o vozilima i njihovim polisama osiguranja.

- S obzirom na to da se radi o navodima o počinjenju krivičnih djela, SOA je o istom izvijestila Državno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat policije, kao i Agenciju za zaštitu ličnih podataka zbog moguće povrede zaštite ličnih podataka - navodi SOA.

Radi sprovođenja daljih istražnih radnji, navode iz SOA, da ne mogu da iznose više podataka o ovom slučaju, a svojim sposobnostima, kažu, stoje na raspolaganju nadležnim tijelima.