latinica  ћирилица
27/05/2024 |  20:27 ⇒ 20:27 | Autor: SRNA

Đurić: Konaković se ruga nacionalnim osjećanjima građana Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić ocijenio je kao javno izrugivanje i poigravanje nacionalnim osjećanjima brojnih građana Srbije poziv ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Generalnu skupštinu UN u Njujork 11. jula, kao i u Potočare.
Marko Đurić (Foto:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Đurić je podsjetio Konkovića da je Vučić već bio u Potočarima kako bi se poklonio žrtvama, ali da je tamo brutalno napadnut, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

- Sa nelagodom sam primio javno izrugivanje i poigravanje nacionalnim osećanjima brojnih građana Srbije ministra inostranih poslova Konakovića. Srbija će se uvijek, kao i do sada, pokloniti svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost ili etničku pripadnost, iako je najčešće obrnut slučaj u pojedinim nama susjednim državama - rekao je Đurić reagujući na Konakovićev poziv Vučiću i komentar "da može da se ogrne zastavom, a i ne mora".

On je konstatovao da se Konaković, izgleda, pravi da je zaboravio da je upravo Vučić otišao u Potočare da položi cvijet i pokloni se žrtvama, kao i da je očigledno zaboravio da nadležni organi u BiH do danas nisu procesuirali ili kaznili nikog od napadača ili podstrekača napada na Vučića.

- Otišao je da oda poštu žrtvama i njihovim porodicama, a onda se dogodilo to da je brutalno bio napadnut, i to baš od onih koji se danas `zalažu` za lažni mir i lažnu saradnju - napomenuo je Đurić.

On je istakao da je Srbija zemlja koja je za zločine sudila jednako svima koji su počinili monstruozna djela tokom ratova.

- Koja je to zemlja u susedstvu na takav način i u takvom proporcionalnom postotoku privela pravdi svoje građane koji su počinili zločine? Da li to znači da srpskih žrtava nije bilo, da srpska majka nije plakala nad desetinama hiljada pobijenih sinova? Da li je to pravda i pomirenje o kojem priča ministar Konaković? - upitao je Đurić.

On je upitao i zbog čega Konaković i "njegovi šefovi" insistiraju stalno na otvaranju starih rana i tema iz prošlosti.

Đurić je ukazao na to da je rezolucija o Srebrenici, usvojena u Generalnoj skupštini UN, nedvosmisleno unijela, ne samo nove podjele na Balkanu, već i u UN.

- Konaković i njegovi šefovi još jednom su pokazali da im političke ambicije stoje nad suštinom, a suština jesu i moraju biti mir i stabilnost na Balkanu - ukazao je Đurić.

On je naglasio da je politika koju vodi predsjednik Srbije upravo politika pomirenja, stabilnosti i pogleda u budućnost, ali da to ne znači odricanje od sopstvenog identiteta i sopstvenih principa.

- Uvek smo spremni da razgovaramo o svemu, nikada nećemo tražiti tuđe, ali uvek ćemo odlučno braniti svoje. Srbi su ponosan narod, ponosni na svoju državu i zastavu. Ne ugrožavajući druge. Nije pristojno ni na posredan način ponos tom zastavom izvrgavatu ruglu. Srpska zastava je, gospodine Konakoviću, zastava hrabrih. O tome biste nešto mogli da naučite. Srpska trobojka će se ponosno i slobodno vijoriti na svakoj kući koja želi da je istakne - poručio je Đurić.