latinica  ћирилица
27/05/2024 |  20:38 ⇒ 21:00 | Autor: TANЈUG

Stojković: U utorak konačan spisak putnika na EURO, dobro je što nema euforije

Izvršni odbor Fubalskog saveza Srbije na današnjoj sjednici u Sportskom centru u Staroj Pazovi potvrdio je odluku o produžetku saradnje sa selektorom "A" reprezentacije Srbije Draganom Stojkovićem do 2026. godine.
Dragan Stojković Piksi (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Dragan Stojković Piksi (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Stojković je tako postao prvi selektor još od Ivice Osima koji je vezao dva cijela kvalifikaciona ciklusa na klupi reprezentacije, a uspio je i da poveže nastupe na dva velika takmičenja, što se nije dogodilo od perioda kada je Stojković bio igrač.

Selekciju Srbije preuzeo je 2021. godine.

On je sa nacionalnim timom izborio plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. i Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Stojković: Sutra konačan spisak putnika na EURO, dobro je što nema euforije

Konačan spisak putnika na EURO u Njemačkoj biće objavljen sutra ujutru, a već popodne zakazan je početak priprema, rekao je Stojković.

- Pripreme su isplanirane perfektno. Na sajtu Saveza će sutra prije podne biti 26 imena za Evro. Pripreme takođe počinju sutra i ja ću u Pazovi imati 16 igrača na treningu od 17.00 časova. Igrači nisu dužni da dođu, ali vidim drugačiju želju i pristup u odnosu na prethodno takmičenje - izjavio je Stojković gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

On je danas i zvanično produžio ugovor do 2026. godine nakon što je dogovor odobren na sastanku Izvršnog odbora FSS.

- Dogovor je usaglašen i ranije, ali je danas ozvaničen i vodiću reprezentaciju u naredne dvije godine. Moja ideja je bila da se sačeka dok se ne završi prvenstvo i kup. Znao sam da dolazi Skupština i da bi to bilo pravo vrijeme za ozvaničavanje. Srećan sam i ponosan što ću predstavljati zemlju na Evropskom prvenstvu poslije 24 godine - rekao je Stojković.

Bivši reprezentativac je nakon toga istakao da je kontinuitet u radu od velikog značaja za rezultate.

- Mislim da je važno da igrači znaju ko ih čeka i ko će ih voditi. Pogotovo ako imaju dobar odnos sa selektorom i razumiju njegove zahtjeve. Bitan je i kontinuitet i dobro je da ćemo imati priliku da radimo i dalje i pravimo nove uspjehe - dodao je Piksi.

Dobro je što nema euforije, iako je iza nas nekoliko dobrih ciklusa - naglasio je on.

- Zdravstveni bilten je mnogo bolji za razliku od košmara prije dvije godine. Igrači su zdravi, pravi, motivisani i željni da dođu. To mi govori da će biti spremni. Ni približno nema euforije kao prije dvije godine. Tada je euforija doduše bila opravdana. Odigrali smo odlične kvalifikacije, zaključno sa pobjedom nad Portugalom. Drago mi je što nema euforije i što idemo sa manje očekivanja, ali sa više želje - rekao je Stojković.

On je otkrio da i dalje računa na golmana Mileta Svilara.

- Golmani su jako bitni i raduje me što ih imamo toliko kvalitetnih. Svilara takođe računam, ali koga god da stavim na gol - mirno ću spavati. Odbranu će uvijek kritikovati, a važno je da se odbrana igra timski i da se individualne greške svedu na minimum, što nam je bio veliki problem. Na početku priprema ćemo se upravo posvetiti tim segmentima - rekao je Stojković.

Čestitao je srpskim klubovima koji su se plasirali u kvalifikacije za evropska takmičenja, ali i naglasio da rezultati u Evropi moraju biti bolji.

- Zvezdi bih čestitao na duploj kruni, a ostalima na plasmanu u Evropu i poželio im sve najbolje. Prethodne godine su rezultati bili katastrofalni. Od 28 utakmica zabilježili smo 25 poraza, a i reprezentacija je dva puta izgubila od Mađara, što je mnogo poraza u jednoj godini. Moramo stoga da nastavimo da radimo i napredujemo i vratimo povjerenje - izjavio je Piksi.

Naglasio je i da je izgradnja Nacionalnog stadiona od velikog značaja za srpski fudbal.

- Svima koji rade u fudbalu je drago zbog izgradnje Nacionalnog i drugih stadiona. Zahvaljujemo se i državi na ulaganjima i prepoznavanju infrastrukturalnih potreba. Ne znam da li političari to vide kao benefit, ali što se nas tiče, samo neka grade i rade. Nacionalni stadion je stadion naroda, a ne saveza i trebalo bi da nas približi Evropi - rekao je selektor.

Za kraj je istakao da je ekipi potrebna podrška, kao i da se nada da će donijeti veliki uspjeh svojim sunarodnicima.

- Moramo da idemo korak po korak i budemo najbolji što možemo u tri meča grupne faze. Јa sam odgovoran i moram da ubijedim igrače u njihov kvalitet kako bismo napravili što bolji rezultat za ovaj narod. Takođe, plasman na naredno Svjetsko prvenstvo bio bi veliki uspjeh. Potrebna nam je podrška. Želimo da naša djeca, mediji i čitav narod budu uz nas- zaključio je Stojković.