latinica  ћирилица
27/05/2024 |  22:15 ⇒ 22:55 | Autor: RTRS

Manjinska podrška rezoluciji uspjeh srpske diplomatije, a debakl Zapada i političkog Sarajeva (VIDEO)

Glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN potvrda je da se odnosi u svijetu mijenjaju. Ovo su u emisiji "Drugi ugao" konstatovali profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja, politikolog Vojislav Savić i naučni saradnik beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Saglasni su da je manjinska podrška rezoluciji uspjeh srpske diplomatije, a debakl Zapada i političkog Sarajeva. Pokazalo se da se veliki broj zemalja okreće svojim interesima.

- Činjenica je da će od sada pa na dalje biti mnogo rezerve prema sličnim pokušajima i da će biti mnogo više hrabrosti kod pojedinih država ili blokova država da se odupru svim interesima koje donosi taj kolektivni Zapad - rekao je Šolaja.

Savić navodi da je glasanje u Generalnoj skuoštini UN-a kada je riječ o rezoluciji u Srebrenici potpuni fijasko.

- Važno je podsjetiti da je sjednica dva puta odgađana, jer su vjerovatno željeli da kupe još vremena ne bi li i uspjeli da namaknu tu neophodnu cifru kako bi rezolucija dobila kakav takav legitimitet - smatra Savić.

Јakoje pozitivno, dodaje Mitić, što je Slovačka pokazala hrabrost.

- Odnosno nova Vlada Roberta Fica koja je u veoma teškom teenutku odlučila za ovaj odvažan potez. Kao i Grčka koja trpi veliki pritisak od NATO-a - dodao je Mitić.

Emisiju Drugi ugao pogledajte ovdje.