latinica  ћирилица
28/05/2024 |  08:00 ⇒ 11:48 | Autor: RTRS

MUP Srpske pristupio implementaciji sistema "Pronađi me" (VIDEO)

Cilj sistema "Pronađi me", jeste da se segment rada potrage za nestalim maloljetnim licima digne na jedan viši nivo, rekla je za naš Јutarnji program šef Odsjeka za potrage i evidenciju Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić.
Sistem "Pronađi me" - Foto: RTRS
Sistem "Pronađi me"Foto: RTRS

- MUP Srpske je pristupio implementaciji ovog sistema, te je formirana radna grupa, koja će aktivno raditi na edukaciji svih, kada je riječ o sistemu "Pronađi me" - ističe Mučibabić.

Mučibabić navodi da roditelji trebaju ostati smireni, te biti spremni da odrešđene informacije daju policiji.

- Osnovni cilj jeste edukacija roditelja, u smislu koje korake da poduzmu kada nestane maloljetno lice. Roditelji trebaju, koliko je moguće ostati smireni. Trebaju biti spremni da će morati dati određene informacije policiji. Ako je riječ o malom djetetu, trebaju da provjere mjesta u kući i van kuće, te obavijestiti policiju. Ako je riječ o nestanku malo starijeg djeteta, isto tako treba provjeriti mjesta u kući i oko kuće, provjeriti u školama, te obavijestiti policiju. Ukoliko je nestao tinejdžer, treba provjeriti društvene mreže, pozvati prijatelji, provjeriti mjesta na koja idu, te obavijestiti policiju, ukoliko ništa od toga, ne otkrije ništa novo - istakla je Mučibabićeva.

Kaže, mnogo je bitno da roditelji znaju šta je djete imalo na sebi, te da je važna uloga i medija, da bi se mogla objaviti fotografija nestalog maloljetnog djeteta, koja bi bila dostupna široj javnosti.

Dodaje, da veliku ulogu igraju i svi građani, ali zajedno sa policijskim službenicima.

- Policijski službenici ovakvim slučajevima pristupaju veoma strogo i ozbiljno. Ono što svi mogu uraditi, da bi zaštitili svoju djecu, jeste da razgovaraju sa njima, da ih savjetuju, šta bi trebalo, a šta ne - navodi Mućibabić.

Kada je riječ o akciji "Provjerite, razmislite, prijavite", Mučibabić dodaje da ona ima za cilj edukaciju roditelja, šta uraditi i kako se ponašati ukoliko se desi nestanak maloljetnog djeteta.

Mučibabićeva je dodala, da su u protekle četiri godine nestala 63 maloljetna lica, te da su svi uspješno pronađeni.