latinica  ћирилица
28/05/2024 |  09:15 ⇒ 29/05/2024 | 09:05 | Autor: RTRS

Televizija Rusija 1 izvještavala o rezoluciji o Srebrenici

Nakon što je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena rezolucija o Srebrenici, ruska televizija Rusija 1 izvještavala je o rezoluciji o Srebrenice i posljedicama koje bi mogla donijeti.
Generalna skupština UN (Foto: EPA/SARAH YENESEL) -
Generalna skupština UN (Foto: EPA/SARAH YENESEL)

Televizija Rusija 1 prenijela je izjavu predsjednika Srbije Aleskandra Vučića koji je zahvalio Rusiji što je glasala protiv.

- Usvajanje rezloucije dovešće do političkog haosa. Rusija je prepoznala antisrpsku prirodu glasanja o dokumentu, koji je Njemačka sebi dozvolila da pripremi, uprkos svom istorijskom iskustvu - ističe ova televizija u prilogu.

U TV prilogu Rusija 1 ističe da su pod komandom Nasera Orića u proteklom ratu u BiH izvršeni brojni zločini u mjestima gdje su živjeli Srbi na području Srebrenice, da je jedno od najstrašnijih bio krvavi Božić, a da su se sva zvjerstva dešavala u zaštićenoj zoni pod kontrolom holandskih pripadnika UN.

Navode da je istrebljenje Srba na području Srebrenice trajalo tri godine, ali to nije taj masakr u Srebrenici o kojem govore zapadni mediji.

U prilogu emitovanom nedavno u programu ruske državne televizije se napominje da su Srbija i Crna Gora velikim protestima odgovorile na rezoluciju u Srebrenici usvojenu u Generalnoj skupštini UN.

Prilog možete pogledati OVDЈE.