latinica  ћирилица
28/05/2024 |  09:48 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

NSRS: Glasanje o apsolviranim tačkama (VIDEO)

U Narodnoj skupštini poslanici glasaju o apsolviranim tačkama. Prethodno je razmatrena posljednja tačka - Izbor i imenovanja. Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija povučen je sa dnevnog reda.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske predložila je parlamentu da Goran Račić bude izabran za predsjednika Upravnog odbora Agencije za osiguranje Republike Srpske na period od pet godina, rekao je predsjednik Komisije Ilija Tamindžija obrazlažući izvještaje Komisije.

Komisija je za članove Upravnog odbora Agencije za osiguranje Republike Srpske na period od pet godina predložila Boška Mekinjića, Milana Markovića i Vedrana Vrhovca.

Komisija je Narodnoj skupštini predložila da za članove Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske budu izabrani Predrag Ujić iz reda srpskog naroda, Saša Andrijašević iz reda hrvatskog naroda i Dragana Čavka iz reda bošnjačkog naroda.

-----

Prethodno su razmotrili Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za otuđenje pokretne imovine - službenih vozila ЈP Radio-televiziji Republike Srpske, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Razvojne banke Savjeta Evrope po Projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove Republike Srpske, Informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2023. godine i Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2023. godini.

Razmotren je i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2023. godinu, godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2023. godinu, izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

-----

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je godišnji izvještaj ombudsmana za djecu za 2023. godinu.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić rekla je u Narodnoj skupštini da je potrebno nadomjestiti nedostatak stručnog kadra u pojedinim školama kada je u pitanju procjena pružanja podrške određenom djetetu i njegovoj mentalnoj zaštiti u pogledu vršnjačkog nasilja.

Rajićeva je obrazlažući u Skupštini godišnji izvještaj ombudsmana za djecu za 2023. godinu rekla da na tom planu treba donijeti jedinstveni akt koji će obavezivati škole.

Ona je dodala da je bitna uloga stručnih službi u školama, i to onih za zaštitu mentalnog zdravlja djece, te da je na tom planu važno obezbijediti stručni kadar za podršku školarcima. 

-----

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske za 2023. godinu.

Predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Maja Šuput rekla je da je u prošloj godini ukupan iznos koncesione naknade uplaćen u budžet Republike Srpske iznosio 65.054.225 KM.

- Uplata koncesione naknade u odnosu na period uplata prethodne godine je veća za 14.376.443 KM - rekla je Šuputova, obrazlažući u Narodnoj skupštini Srpske izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za 2023. godinu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je danas da je stopa kriminaliteta u Srpskoj najmanja u regionu.

- Doprinijeli smo u svom radu znatnom povećanju otkrivenosti krivičnih djela u prošloj godini i učinićemo sve da održimo zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u svim oblastima - rekao je Karan.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić rekao je da je Republika Srpska bezbjedan prostor, te da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedan od najvažnijih stubova očuvanja Srpske.

- MUP, koji odgovorno radi i treba ga kadrovski i u svakom smislu jačati, jeste jedan od stubova očuvanja građanske imovine, bezbjednosti i ustavnog poretka Srpske - rekao je Žunić.

Opozicioni poslanici su ocijenili da bi MUP i druge institucije trebali da posvete daleko više pažnje suzbijanju krivičnih djela koja se odnose na korupciju i najteže oblike privrednog kriminala.

-----

Na dnevnom redu su i izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske za 2023. godinu, te godišnji izvještaji za prošlu godinu Ombudsmana za djecu i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Poslanici razmatraju i godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za prošlu godinu, informaciju o odlukama o pomilovanju u 2023. godini, kao i informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2023. godine.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Razvojne banke Savjeta Evrope po projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove Srpske.

Poslanici razmatraju i prijedlog odluke o davanju saglasnosti za otuđenje pokretne imovine - službenih vozila Јavnom preduzeću Radio-televiziji Republike Srpske, kao i Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.