latinica  ћирилица
28/05/2024 |  11:44 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Održan "Solar Biznis forum" u Banjaluci (VIDEO)

U Banjaluci je održan "Solar Biznis forum" u organizaciji Ambasade Mađarske, Spoljnotrgovinske komore BiH i Privredne komore Republike Srpske.
Solar biznis forum - Foto: RTRS
Solar biznis forumFoto: RTRS

Na Forumu su učestvovale kompanije iz Mađarske koje su zainteresovane za realizaciju izgradnje solarnih elektrana u BiH.

Domaćim privrednim subjektima predstavljene su prednosti korištenja i proizvodnje solarnih energenata.

Podsjećamo, BiH se obavezala Sofijskom deklaracijom iz 2020. godine da će pristupiti zaštiti životne sredine i postići energetsku neutralnost do 2050.

- Mi smo danas smo u tri države u svijetu u proizvodnji solarnih energenata i 18, to jest 19odsto naše proizvedene struje dolazi iz solarnih sistema - izjavio je ambasador Mađarske u BiH Posa Kristian.

- Sigurno da Republika Srpska sa svojim podnebljem raspolaže sa velikim potencijalima u oblasti solarne energije i ovo je prilika da sa Mađarskom razmijenimo iskustvo u vidu potencijala, odnosno novih investicija koje mađarske firme žele da rade na prostoru Srpske - rekao je predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković naglasio je da je "solarna energija jedan od resursa koji služi u tom pravcu, pored vjetra, električne energije proizvedene iz vode, dakle hidrocentrale, što je treći resurs koji je jako važan".