latinica  ћирилица
28/05/2024 |  13:05 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Izetbegović saslušan u SIPA

Lider SDA Bakir Izetbegović saslušan je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH zbog prijave za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Nakon saslušanja, Izetbegović se obratio novinarima i rekao da "nema baš ničega što bi se moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje".

Njegov advokat Senka Nožica rekla je da se u ovom slučaju ne može pričati o govoru mržnje.

- Gospodin Izetbegović je danas dobio te rečenice koje navodno predstavljaju govor mržnje i koje naravno ni prema kom kriteriju to ne mogu predstavljati - navodi Nožica.

Kaže da je sasvim sigurno da je mogao dati svoju odbranu, međutim, kao advokat je, kako kaže iznenađena da se nekome na teret stavljaju rečenice izdvojene iz nekakvog teksta, jer "tužilac koji vodi računa o standardima koji postoje kad su ova djela u pitanju mora znati da jedino integralni tekst može reći u kom kontekstu je šta rečeno i da li to može predstavljati govor mržnje".

Po krivičnoj prijavi predsednika Hrvatske republikanske stranke Slavena Raguža juče su saslušani i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i Reuf Bajrović.