latinica  ћирилица
28/05/2024 |  13:21 ⇒ 14:29 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Ratne strasti tresu Zapad – Putin i vojska spremaju kontramjere

Zapad počinje da trese ratna ostrašćnost, a Rusija treba da preduzima mjere i nastavi specijalnu vojnu operaciju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, ilustracija) -
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, ilustracija)

- Situacija se pogoršava. Ponovo počinje da dominira ostrašćeni ratni zanos zapadnjaka. Treba da preduzmemo mjere, ostanemo pri svome i nastavimo specijalnu vojnu operaciju - rekao je Peskov za list "Izvestija".

On je istakao da je izjava generalnog sekretara NATO Јensa Stoltenberga o napadima na rusku teritoriju zapadnim oružjem "provokativna".

Peskov je konstatovao da na Zapadu nema jedinstva po pitanju ukidanja zabrane Kijevu da izvodi napade na ciljeve unutar ruske teritorije.

- Postoje usijane glave koje daju potpuno neodgovorne, provokativne izjave, a tu ubrajam i nedavnu izjavu Stoltenberga - rekao je portparol Kremlja.

Kako je dodao, na Zapadu ima i onih koji se pitaju da li je potrebna dalja eskalacija situacije.

Upitan kakva može biti odgovor Rusije na pomenute akcije i kakve će to imati posljedice, Peskov je naglasio da to znaju predsjednik zemlje i vojska.

- To zna naš vrhovni komandant i naši vojnici koji preduzimaju odgovarajuće kontramjere i spremaju se za njih - poručio je Peskov.

Ministri odbrane zemalja EU danas će razgovarati o ukidanju ograničenja za Ukrajinu da izvodi napade na ciljeve na teritoriji Rusije, na šta je ranije pozvao generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg.