latinica  ћирилица
28/05/2024 |  14:22 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Vode Srpske: Planira se regulacija rijeke Lubine kod manastira Karanovac

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem i direktor Јavne ustanove "Vode Srpske" Miroslav Milovanović razgovarali su danas o realizaciji projekta regulacije rijeke Lubine u blizini manastira Karanovac na području Mjesne zajednice Kijevci kod Gradiške, saopšteno je iz Voda Srpske.
Episkop banjalučki Јefrem i Miroslav Milovanović (Foto: voders.org) -
Episkop banjalučki Јefrem i Miroslav Milovanović (Foto: voders.org)

Na toj lokaciji predviđena je regulacija rijeke Lubine u dužini od 1.000 metara kako bi se manastirski kompleks zaštitio od bujičnih brdskih voda sa Kozare.

Ova mjera realizovaće se u sklopu obnove srednjovjekovnog srpskog manastira Karanovac koji su srušili Turci po osvajanju tog područja u 16. vijeku.

Nakon što su arheološkim istraživanjem pronađeni i istraženi ostaci ovog srednjovjekovnog manastira, 2018. godine započeti su građevinski radovi na obnovi manastirskog zdanja.

Milovanović je izrazio zadovoljstvo što je ova javna ustanova, zajedno sa Vladom i drugim institucijama Republike Srpske u prilici da na taj način doprinese obnovi i očuvanju duhovnog i kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.