latinica  ћирилица
28/05/2024 |  16:14 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Sastanak sa predstavnicima banjalučkog vrtića Zvjezdica: Neopravdano poskupljenje (VIDEO)

Povodom najavljenog poskupljenja boravka u privatnom vrtiću Zvjezdica u Banjaluci, gradski menadžer Bojan Kresojević organizovao je sastanak sa predstavnicima ovog vrtića.
Kresojević sa predstavnicima vrtića Zvjezdica (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Kresojević sa predstavnicima vrtića Zvjezdica (Foto: banjaluka.rs.ba)

Kresojević je rekao da ne postoji nikakva argumentacija koja opravdava povećanje cijena usluga boravka djece u ovoj predškolskoj ustanovi za 100 KM.

- Povećanje cijene usluge boravka djece za oko 30 odsto u periodu kada je samo prije tri mjeseca vršeno usklađivanje cijena u ovoj ustanovi je neopravdano i ne postoji niti jedan argument da je ovakva odluka ekonomski utemeljena, već je očigledno da se radi o zloupotrebi subvencija - rekao je Kresojević.

On je rekao da je odluka o povećanju cijene uslijedila neposredno nakon najave da će povećane subvencije za vrtiće od juna.

- Više je nego očigledno da je cilj ovakve odluke da se budžetska sredstva ne usmjere prema roditeljima već prema vlasnicima privatnih predškolskih ustanova, a Grad Banjaluka to neće i ne smije dozvoliti. Zakon o javnim nabavkama propisuje da u situacijama kada subvencije za neke usluge prelaze 50 odsto, moraju se sprovoditi procedure za javne nabavke, kroz koje se daje garancija da subvencije ne mogu biti iskorištene za neracionalno i neopravdano povećanje cijena - istakao je Kresojević.

On je dodao da je za Grad neprihvatljiv "rat cijena", u kojem će jedna ustanova povećanjem cijena izazvati reakcije i drugih ustanova, a što će najviše štete nanijeti roditeljima.