latinica  ћирилица
28/05/2024 |  16:17 ⇒ 19:48 | Autor: SRNA

Predmet "Crna kravata" još u fazi istrage

Predmet "Crna kravata" protiv međunarodnih narko-kartela u fazi je istrage i još je rano za optužnicu protiv uhapšenih, rečeno je u Tužilaštvu BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić istakao je da je uhapšenima produžen pritvor.

- Predmet je u fazi istrage, a što se tiče mjere pritvora, ona je produžena - rekao je Grubešić.

Na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara prošlog mjeseca sprovedena su hapšenja i pretresi u okviru borbe protiv međunarodnih narko-kartela, a među uhapšenima su bili visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za sprovođenje zakona.

Sud BiH je 24. aprila odredio jednomjesečni pritvor A.S, S.Ј. i A.H koji su uhapšeni u akciji SIPA "Crna kravata dva". Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal i pranje novca u predmetu "Zlatko Ibrišimović i drugi", dok je za ostala uhapšena lica u ovoj akciji odbijen prijedlog o određivanju pritvora.

Sa slobode će se braniti osumnjičeni T.Z, H.B, M.S, M.Š, E.S, S.Š, M.S, V.M, S.K, A.Ć, E.D, S.P, D.C, G.M. i E.K.

Pripadnici SIPA su u aprilu u okviru akcije "Blek taj dva" privremeno obustavili transakcije u ukupnom iznosu 614.204 KM, 23.906 evra i 2.261 dolar.

Tužilaštvo BiH prošle sedmice je primilo prijavu predsjednika Centralne izborne komisije BiH Irene Hadžiabdić protiv NN lica u vezi sa prepiskom članova narko-kartela putem aplikacije Skaj i tvrdnji da imaju "svog čovjeka u Komisiji".

Njemački list Tagešpigel objavio je danas tekst o kriminalnom kartelu iz BiH koji je djelovao globalno, navodeći da je pokušao da se umiješa u politiku BiH, i to, kako su naveli, očigledno sa uspjehom.

U tekstu pod naslovom "Kriminalni kartel želio se infiltrirati u državu: ministar inostranih poslova BiH i narko bos", Tagesšpigl opisuje djelovanje kartela, ali govori i o navodnim vezama ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića sa ovom kriminalnom organizacijom.

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković je ranije negirao da ima bilo kakve veze sa narko-kartelom.