latinica  ћирилица
28/05/2024 |  16:56 ⇒ 16:56 | Autor: SRNA

Počelo suđenje Vasviji Vidović

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane danas je počelo suđenje advokatu Vasviji Vidović, koja se tereti za sprečavanje dokazivanja, odnosno optužena je da je u zgradi Agencije za istrage i zaštitu BiH sakrila mobilni telefon suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Prema optužnici koju je pročitao tužilac Feđa Fejzagić, Vidovićeva je 18. decembra prošle godine pristupila u službene prostorije SIPA, nakon što ju je kao advokata pozvao Ranko Debevec, koji je toga dana uhapšen.

Tada mu je, kako se navodi, omogućeno da nasamo komunicira sa Vidovićevom, bez prisustva policijskih službenika u posebnoj prostoriji SIPA.

Kako se navodi u optužnici, Vidovićeva je, svjesna svojih protivpravnih radnji, sa ciljem da u predmetnom krivičnom postupku znatno oteža dokazivanje ovih krivičnih djela pred Sudom BiH, preuzela telefon samsung" nakon što ga je Debevec izvadio iz torbe koju je držao kod sebe, prenosi Birn.

Vidovićeva se tereti da ga je preuzela svjesno i znajući da navedeni mobilni telefon treba biti privremeno oduzet po naredbi Suda BiH i da služi za dokazivanje u krivičnom postupku protiv Debeveca.

Tužilac Fejzagić je najavio da će Tužilaštvo saslušanjem pet policijskih službenika SIPA i ulaganjem 15 materijalnih dokaza dokazati da je optužena počinila radnje koje joj se stavljaju na teret.

Branilac Senka Nožica je navela da je cijeli postupak započeo tako da je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić podizanje optužnice najavio na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, što prema mišljenju odbrane, predstavlja nepoštovanje standarda u skladu sa kojima bi se trebalo postupati prema uglednom advokatu.

Kako je izjavila Nožica, ovakva najava optužnice je dovela do sumnje u pristrasnost postupka.

Ona je dodala da optužnica nije trebala biti ni podignuta, jer ne sadrži bitne elemente krivičnog djela i rekla da će odbrana dokazati da Vidovićeva nije kriva.

Debevec i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić uhapšeni su u decembru prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i falsifikovali službene isprave.

Istraga u odnosu na Debeveca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem, te lažno predstavljanje i kršenje Zakona o ravnopravnosti polova.

Njima su sredinom marta određene mjere zabrane.

Datum nastavka suđenja, na kojem je planirano saslušanje dva svjedoka, biće naknadno poznat.