latinica  ћирилица
28/05/2024 |  18:23 ⇒ 18:23 | Autor: SRNA

Košarac: Napadi bošnjačke političke strukture na predsjednike Srpske i Srbije skupljanje političkih poena

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u Potočare provokacija i da oni koji se kod Bošnjaka bore za liderske pozicije istovremeno i na isti način napadaju i Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako bi dobili što više političkih poena.
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac) -
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac)

Košarac je rekao da se od Vučića nikada nije čula zapaljiva retorika, nego samo promocija politike mira, stabilnosti i tolerancije.

On je rekao da politički otrovne strijele dolaze iz Federacije Bih /FBiH/ i političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, s ciljem da zauzmu bolje političke pozicije pred predstojeće izbore.

- Iz potrebe da zauzmu mjesto lidera Bošnjaka i ne prezaju. Provociraju i udružili su se s onima koji su protiv interesa Republiek Srspke i srpskog narpda i aplaudiraju onima koji donose odluke protiv srpskog naroda i institucija Srpske - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio na dešavanja u Potočarima 2015. godine, kada se, kako je naveo, desio pokušaj atentata na predsjednika Srbije i rekao da je Vučić izuzetno tolerantan.

- Žao mi je što takva mentalna struktura stanuje u Sarajevu. Žao mi je što ne postoji spremnost s njihove strane da uvaže činjenice da je Republika Srpska svoj suverenitet unijela i ovjerila kroz dejtonski mirovni sporazum i da ima snažne institucije koje su posvećene miru i stabilnosti. Posvećene su ustavnoj kompoziciji da promovišu dogovor predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta bez stranaca - naglasio je Košarac.

On je izrazio žaljenje što se na svaki mogući način nastoji nanijeti politička šteta Srbiji.

- U svim situacijama u kojim smo se nalazili, Srbija je bila ta koja je pružala ruku BiH - napomenuo je Košarac.

On je naglasio da je Konakovićev pozovi Vučiću da dođe u Potočare provokacija i da je Konaković samo htio da pokaže u Sarajevu da je važan.

- Na svaki mogući način želi da koncentriše pažnju nacionalne bošnjačke strukture, da je on sada novi Alija. On želi da bude novi Alija. On tako koristi i bošnjačko - bošnjački sukob, sukob sa Bakirom, da bi on bio Alija - ocijenio je Košarac.

On je poručio da je cilj političke strukture iz Republike Srpske promocija mira i stabilnosti i saradnja sa svima.