latinica  ћирилица
28/05/2024 |  18:41 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

Otkrivene krajnje namjere rezolucije o Srebrenici, Konaković priznao (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković ponovo, samoinicijativnim istupima, podiže tenzije i urušava veze BiH i Srbije.
Generalna skupština UN (Foto: EPA/SARAH YENESEL) -
Generalna skupština UN (Foto: EPA/SARAH YENESEL)

Pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da, sa zastavom ili bez nje, dođe na obilježavanje Dana sjećanja u Srebrenicu, 11. jula, što je za Vučića poziv na njegovo ubistvo. I ne samo to, najavio je ono o čemu se tiho pričalo u danima pred izglasavanje rezolucije. Počele su pripreme za reviziju tužbe protiv Srbije za ratnu odštetu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, po ko zna koji put, Konakovića upozorava da govori u svoje, a ne u ime BiH.

U kojem pravcu će ići regionalna saradnja BiH i Srbije nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici - u drugom od onog koji je očekivao Konaković. Tvrdi da je za to kriv predsjednik Srbije sa saradnicima.

- Јa sam ga pozvao u Njujork, na Generalnu skupštinu 11. jula ove godine, niste me dobro razumjeli. Ali naravno i u Potočare i garantovali bismo mu bezbjednost. I ono što se dašavalo u Srebrenici, mada je ostalo nerazjašnjeno. Gledali smo neke snimke drugih zvaničnika, drugih isntitucija. Ostalo je nejasno ko je i na koji način sve to organizovao - rekao je Konaković.

Vučić podsjeća da je u već jednom bio u Srebrenici.

- Pognuo sam glavu pred spomenikom, ali nisam pred kamenicama, flašama, nogama, pesnicama i svemu ostalom čime su pokušali da me likvidiraju - kaže Vučić.

Konakovićeva izjava, upozorava, de facto je poziv na njegovo ubistvo.

- Hvala mu na tom pozivu da budem ubijen. Budem li se odazvao, samo svi da znate da je odgovoran za to ubistvo Elmedin Konaković. Ti bijedni pokušaji da kažu kako je to neko odavde organizovao su toliko jadni - kaže Vučić.

Predsjednik Srpske upitao je koliko puta treba reći Konakoviću da on nije BiH i da sve što govori, govori u svoje ime.

- To govori da si ti tipičan sljedbenik politike Alije Izetbegovića, muslimanskog fundamentalizma u BiH. Nisi dostojan da predstavljaš BiH koja je predviđena Dejtonom, a pogotovo nisi dostojan da polemišeš i upućuješ bilo kakvu poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću - ističe Dodik.

Iako nije novina da Konaković i dio diplomatsko-konzularne mreže istupa samovoljno, u svoje, a ne u ime BiH, osim poziva Vučiću da dođe u Srebrenicu, Konaković je javno izgovorio ono o čemu se šuškalo prije usvajanja rezolucije. Nakon njenog usvajanja, pravni tim je, kaže Konaković, u fazi analize prethodne presude Suda po tužbi BiH protiv Srbije.

- Mi ne smijemo i nećemo dozvoliti sebi da te istine, ako postoji promil mogućnosti, da se pravno zadovolji ta procedura, na njoj ću lično istrajavati - kaže Konaković.

Da je revizija presude protiv Srbije želja bošnjačkih političkih struktura, upozorio je već nekoliko puta predsjednik Srbije. Za tako nešto, kaže, ne postoji nikakav pravni osnov.

- Od najavljene revizije presude i pokušaja izvlačenja ratne odštete od Srbije, u pravnom smislu, to će im biti veoma komplikovano i teško. Mi ćemo napraviti najbolje timove. Teška im je priča. Mnogo im je teška priča i proći će i u tom smislu teže i lošije i biće im to još jedno razočaranje u budućnosti - ističe Vučić.

Istupi Konakovića, za Vučića, odraz su nervoze nakon rezultata glasanja o rezoluciji o Srebrenici. Čini se, nervoza se, nakon glasanja, uvukla i među strane diplomate u BiH i one koji se tako predstavljaju. Među njima su britanski ambasador DŽulijan Rajli i njemački diplomata Kristijan Šmit, koji su proteklih dana obilazili srpska stratišta u Bradini, Donjoj Gradini i na Kozari.

- Mislim da svi ljudi koji dolaze iz država koje su imale takve sisteme i koji dolaze na teritoriju države koje su stradale zbog tih sistema, moraju da imaju pažljiviji odnos prema potomcima stradalih, kao što je ovdje u pitanju srpski narod, jer su na Kozari Srbi, Romi i Јevreji, stradali, osim od hrvatskih ustaša, i od njemačkih nacista - naglašava Boris Radaković, istoričar i kustos u Memorijalnom muzeju na Mrakovici.

I tako u krug u zemlji koja se zove BiH. Konaković se u nju kune kao u zemlju konsenzusa, a upravo je bio dio tima koji je u tajnosti, bez znanja i konsenzusa u Predsjedništvu u čijim rukama je bh. diplomatija, radio na pripremi rezolucije o Srebrenici. Ni to nije iznenađenje, samo se svrstao među one koji u bh. diplomatiji godinama unazad na ovakav način postupaju i istupaju.