latinica  ћирилица
28/05/2024 |  19:11 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

Priprema li krnji Ustavni sud BiH novo kršenje Ustava? (VIDEO)

Krnji Ustavni sud BiH i nakon eventualnog izbora Marina Vukoje za sudiju tog suda u Predstavničkom domu Federacije BiH i dalje ostaje krnji, jer sudije iz Republike Srpske u njemu ne sjede.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Zanemarujući i vlastiti legitimitet, u Ustavnom sudu BiH planiraju da mijenjaju pravila. Spekuliše se da će izmjeniti način rada tako što će donošenje odluka biti omogućeno prostom većinom, a takve odluke, upozoravaju pravnici, su antiustavne i ne mogu imati legitimitet. Kršenje Ustava najavljuju i produženjem mandata sudijama i nakon navršenih 70 godina.

Način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH definisano je Ustavom BiH, a zadiranje u to pitanje jeste atak na suštinu Ustava, upozorava profesor Pravnog fakulteta Radomir Lukić. Odluke su se, kaže, do sada donosile apsolutnom većinom, pet od devet sudija. Odluke koje donese većina od prisutnih sudija, ne mogu da uživaju legitimitet, upozorava Lukić.

- Sve što se čini, čini se po uzoru na staru rimsku maksimu koja kaže salus polpuli suplima lexes - spas naroda je najveći zakon. Ovdje je to preimenovano u za spas BiH i Ustavnog suda, sve je dopušteno, to je najveći zakon. To je loš put. Oni se ne bave, uključujući i Venecijansku komisiju, pravnim stvarima. Bave se stvarima tehnike, ne supstance, forme, ne materije i zbog toga to ne može dati svoj rezultat - kaže Lukić.

A za vlastiti pogrešan put krive Republiku Srpsku i umjesto dogovoru o Zakonu o Ustavnom Sudu BiH pribjegavaju trikovima, nauštrb Ustava, pa i same BiH. Istovremeno se koplja lome i oko Marina Vukoje, jedinog kandidata za popunu, prije dvije godine, upražnjene pozicije hrvatskog sudije u Ustavnom Sudu BiH. Razlog je, kažu iz stranke HDZ, tendencija SDA, DF-a i Stranke za BiH da i na ovoj poziciji Hrvatima biraju predstavnike.

- Kandidatu iz reda hrvatskog naroda se zamjera sve ono što se nikada nije zamjeralo svim drugim kandidatima biranim u Ustavni sud - kaže Predrag Kožul, poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Marinko Čavara smatra da je riječ o nekorektnosti.

- U kojoj bi svi željeli da biraju podobne sudije u Ustavni sud BiH, kako se do sada radilo, a da hrvatski predstavnik tamo ne može biti izabran - kaže Čavara.

Vukojin izbor u Ustavni sud BiH samo je jedan više i kvota za odlučivanje, po novim pravilima, ako se usvoje, povećala bi se na četiri prisutne sudije. Bojazan da će ih do kraja ove i u idućoj godini biti još manje, zbog odlaska bošnjačkih sudija u penziju, nagnala ih je u namjeru da ponovo krše Ustav u koji se zaklinju i da starost sudija preko 70 godina ne bude prepreka za njihov dalji rad. Mišljenje Venecijanske komisije i na ovom primjeru je iznad Ustava BiH.

- To ne može da mijenja niko, pa makar to bilo i uz sasluženje Venecijanske komisije, koja se ovdje uzima kao vrhunski ustavno-pravni faktor, kao nekog ko zamjenjuje sve, a uz dužno poštovanje Venecijanske komisije, ona to nije niti može biti - kaže Lukić.

Mogu mijenjati šta žele, faktički, ali ne i pravno, kaže profesor Lukić i opominje da su im namjere protivne Ustavu BiH, koji je imao intenciju da bude čvrst temelj BiH, ali ga svojim odnosom i odlukama urušavaju oni koji bi trebalo da ga štite - ostatak sudija, bošnjačkih i inostranih.