latinica  ћирилица
28/05/2024 |  21:46 ⇒ 29/05/2024 | 07:36 | Autor: RTRS

Dodik: Prijedlog zakona o neprofitnim organizacijama uskladiti sa evropskom praksom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija povučen iz skupštinske procedure na dodatno usaglašavanje i da će u dogledno vrijeme biti vraćen u ponovnu proceduru.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Posljednjih dana vršili smo konsultacije s Vladom Republike Srpske i poslanicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija - naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je istakao da su svi pravni stručnjaci, koji su razmatrali ovaj prijedlog zakona, saglasni da je on u potpunosti usaglašen sa zakonom koji imaju SAD, te da je blaži po formi i određenim pravnim normama.

- Međutim, vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je Republika Srpska opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom. Znači, prijedlog je povučen na dodatno usaglašavanje i u dogledno vrijeme će biti vraćen u ponovnu proceduru - naveo je Dodik.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Miloš Bukejlović obavijestio je poslanike Narodne skupštine Srpske da Vlada povlači iz skupštinske procedure Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.