latinica  ћирилица
29/05/2024 |  07:47 ⇒ 09:13 | Autor: RTRS

Raković: Progurali Prštinu u Parlamentarnu skupštinu NATO, nakon što nisu uspjeli u Savjet Evrope (VIDEO)

Samoproglašeno Kosovo progurano je u Parlamentarnu skupštinu NATO, nakon što to nisu uspjeli da urade u Savjetu Evrope, rekao je za naš Јutarnji program istoričar i naučni savjetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

Raković isiče da NATO alijansa nije dobrodošla u Srbiju, koja nema namjeru da se istoj pridruži, poučena prethodnim iskustvima.

- Svakako jeste prijetnja Srbiji, zapadni sponzori Prištine su progurali tzv. Kosovo u Parlamentarnu skupštinu NATO - ističe Raković, te dodaje da Srbija za sada ne može ništa da uradi, kao i da treba da se čeka povoljniji trenutak i prilika.

Dodaje da je ulazak tzv. Kosova u Parlamenartnu skupštinu NATO neki vid kompenzacije, kao da to zapravo predstavlja nagradu samoproglašenom Kosovu, na svu represiju koju albanske vlasti vrše sve ove godine nad srpskim narodom.

Kada je riječ o pozivu ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe na obilježavanje Dana sjećanja u Srebrenicu, 11. jula, što je Vučić shvatio kao poziv na njegovo ubistvo, Raković navodi da je ovo veoma drska ponuda Konakovića.

- Konakovićev poziv je drzak i bezobrazan. Ono što se desilo Vučiću u Potočarima je užasno. Počinioci tog zločina nikada nisu procesiurani, a ni osuđeni. U tom smislu vidim drsku ponudu Konakovića. Ali ovo sve pokazuje nervozu nakon ovog fijaska koji se desio u Generalnoj skupštini UN, kada je riječ o rezolucijio Srebrenici - ističe Raković.

Kako on dodaje, kada je riječ o rezoluciji, politički cilj Sarajeva jeste ukidanje Republike Srpske.

- Situacija je došla do tačke ključanja. Јa potpuno podržavam Republiku Srpsku u procesu razdruživanja. Kada dođe do toga, to će biti pravedno, jer sve ovo sada je nepravedno rješenje - napominje Raković.