latinica  ћирилица
29/05/2024 |  08:29 | Autor: sputniknews.com

Volodin: Zelenski uzurpirao vlast u Ukrajini

Volodimiru Zelenskom je istekao predsjednički mandat na čelu države u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine. Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin kaže da je Zelenski preuzeo vlast i počinio državni zločin.
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE, ilustracija) -
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE, ilustracija)

- Zelenski nema legitimitet. Mandat predsjednika Ukrajine je istekao… Produženje ovlašćenja predsjednika je nemoguće. Sve drugo je – državni zločin. Upravo to je Zelenski počinio - naglasio je Volodin na svom Telegram kanalu.

On je podsjetio da, prema Ustavu Ukrajine, obavljanje dužnosti predsjednika Ukrajine za period do izbora i stupanja na funkciju novog predsednika treba da bude povjereno predsedniku Vrhovne rade.

- Ali, njen predsjednik Stefančuk je juče odbio da obavlja nove dužnosti, uz obrazloženje da ih bivši predsjednik Zelenski mora da vrši u kontinuitetu, a to je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine i predstavlja uzurpaciju vlasti - rekao je Volodin.

Podsjetimo, mandat Zelenskog je istekao 20. maja. Izbori predviđeni za 2024. nisu održani, a Zelenski tvrdi da se njegov mandat nastavlja jer je u zemlji vanredno stanje.