latinica  ћирилица
29/05/2024 |  09:08 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Kampanja "Oružje ne štiti, oružje ubija" u cilju edukovanja učenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i ove godine provodi kampanju "Oružje ne štiti, oružje ubija" čiji je cilj da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba vatrenog oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima.
"Oružje ne štiti, oružje ubija" - Foto: SRNA
"Oružje ne štiti, oružje ubija"Foto: SRNA

- U okviru ove aktivnosti, širom Republike Srpske u osnovnim i srednjim školama već je organizovan niz predavanja za učenike, a cilj je da do 14. juna, odnosno do kraja školske godine što više njih odsluša ova predavanja kako bi se upozorili da oružje i minsko-eksplozivna sredstva nisu igračke i da nestručno rukovanje istim može imati tragične posljedice. Učenici se tokom predavanja edukuju i sa procedurama o postupanju u slučaju saznanja da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo - navodi se u saopštenju MUP-a.

U saopštenju se dodaje da se na javnim površinama mogu pronaći odbačena minsko-eksplozivna sredstva, koja mogu predstavljati neposrednu opasnost po građane.

Kampanju "Oružje ne štiti, oružje ubija" MUP Srpske već tradicionalno provodi svake godine. U prošloj i ovoj godini na području Republike Srpske nisu evidentirana maloljetna lica da su povrijeđeni ili stradali od strane nestručnog rukovanja oružjem ili MES-om.

- Podsjećamo građane da se prema oružju treba se odnositi odgovorno, te da legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavjestiti najbližu policiju stanicu pozivom na "122" - dodaje se u saopštenju MUP-a.