latinica  ћирилица
29/05/2024 |  11:07 ⇒ 11:08 | Autor: TANЈUG

Đurić: Nastojanja da Srbija bude žigosana doživela moralni bankrot

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku da su nastojanja da Srbija i srpski narod budu trajno "žigosani" doživjela "moralni bankrot".
Marko Đurić (foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs) -
Marko Đurić (foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs)

Đurić je za TV Prva rekao da ne može dovoljno da naglasi značaj toga što je Srbija uspjela da spreči da većina čovječanstva podrži rezoluciju.

- Oni jesu samo zahvaljujući proceduralnim okolnostima i uslovima u kojima su imali 84 glasa od 193 članice progurali rezoluciju, međutim, činjenica da je 107 država odbilo to da podrži i činjenica da 5,3 milijarde stanovnika živi u zemljama koje su odbile da podrže tako nešto, nas stavlja u potpuno drugačiji položaj - rekao je Đurić za TV Prva.

Ministar je podvukao da su nastojanja da Srbija bude žigisana doživela "potpuni moralni bankrot", navodeći da je dodatna vrednost to što je Srbija kroz svoj rad osvežila mrežu kontakata širom sveta.

Đurić je istakao i da je poslata snažna poruka time što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proveo dvije pune nedjelje, u dva navrata, u roku od samo mjesec dana u Njjujorku da je Srbija spremna da ustane u zaštitu svojih interesa i da se bori.

Šef srpske diplomatije je napomenuo da je Srbija imala dvije velike borbe u prethodnom periodu, među njima i sprečavanje članstva tzv. Kosova u Savjetu Evrope.

- Ali i tu je naš tim na čelu sa predsjednikom Vučićem uspeo da spriječi Prištinu da već u ovom mjesecu uđe u Savjet Evrope - rekao je Đurić.