latinica  ћирилица
29/05/2024 |  11:34 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Edukativno predavanje "Provjerite, razmislite, prijavite" u Gradišci (VIDEO)

U okviru kampanje "Provjerite, razmislite, prijavite", koju MUP Republike Srpske u saradnji sa međunarodnom organizacijom "Amber alert Evrope" realizuje do 31. maja. službenici Policijske uprave Gradiška održali su edukativno predavanje roditeljima u Osnovnoj školi "Danilo Borković" , sa ciljem ukazivanja na korake koje treba preduzeti u slučaju nestanka maloljetnog lica.
Edukativno predavanje "Provjerite, razmislite, prijavite" - Foto: RTRS
Edukativno predavanje "Provjerite, razmislite, prijavite"Foto: RTRS

Tokom edukativnog predavanja, policijski službenici su objasnili i ukazali roditeljima i zaposlenima, šta je potrebno da urade, koji su koraci koje trebaju da preduzmu, te koje su to bitne i značajne procedure u slučaju nestanka djeteta.

U slučaju nestanka malog djeteta, najbitnije je provjeriti opasna i skrivena mjesta na kojima bi se dijete moglo nalaziti, zatim ukoliko se radi o djetetu školskog uzrasta, potrebno je provjeriti opasna mjesta u okolini i kod roditelja vršnjaka, a ukoliko se radi o tinejdžeru, potrebno je provjeriti sobu, društvene mreže kao i druge oblike komunikacije.

Slučaj nestanka djeteta se nakon navedenih koraka prijavljuje najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na broj telefona "122", bez odlaganja.