latinica  ћирилица
29/05/2024 |  11:42 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Za projekte energetske efikasnosti u regionu 280 miliona evra (VIDEO)

Evropska banka za obnovu i razvoj uložiće u zemlje zapadnog Balkana u trećoj i do sada najvišoj fazi programa energetske efikasnosti 280 miliona evra, rečeno je na današnjoj konferenciji "Ozelenjavanje zapadnog Balkana" koju je ova finansijska institucija organizovala u Sarajevu.
EBRD - Foto: ilustracija
EBRDFoto: ilustracija

Prva faza programa energetske efikasnosti iznosila je 50 miliona evra, a druga 85 miliona evra.

- Putem partnerskih finansijskih institucija, kojih imamo 30 u regionu, promovišemo investicije u izolaciju, zamjenu prozora, toplotne pumpe i time pokušavamo da smanjimo emisiju štetnih gasova i kreiramo zdravije okruženje za sve nas u regionu - rekla je direktorka regionalnih finansijskih institucija pri EBRD-u Aleksandra Vukosavljević.

Ona je objasnila da se EBRD-ov projekat energetske efikasnosti fokusira na investicije domaćinstava, najvećim dijelom u kuće - zamjenu prozora i izolacije, a nešto manje u toplotne pumpe.

Poručila je da će za sredstva iz nove faze programa energetske efikasnosti moći da apliciraju i manje opštine zemalja regiona, ali i preduzeća koja grade stanove za građanstvo, ako se odluče da izvode radove u skladu sa najnovijim zelenim tehnologijama.

Šef Kancelarije EBRD za BiH Manuela Nesl rekla je da je današnja regionalna konferencija u Sarajevu prilika za razmjenu iskustava i znanja između različitih banaka koje učestvuju u projektima obezbjeđivanja energetske efikasnosti za domaćinstva i javni sektor.

- Za BiH možemo reći da je zemlja koja intenzivno koristi energiju i da je potrebno unapređenje u smislu energetske efikasnosti. Upravo to pokušavamo obezbijediti sa našom kreditnom linijom na zapadnom Balkanu - rekla je Neslova.

Konferenciji je prisustvovao i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, koji je izrazio zahvalnost EBRD-u na mogućnosti da se razgovara o temi energetske efikasnosti.

- EBRD je jedan od najznačajnijih institucionalnih investitora u BiH sa više od 3,2 milijarde evra realizovanih projekata i 1,3 milijardi evra projekata koji su u fazi implementacije - rekao je Amidžić.