latinica  ћирилица
29/05/2024 |  12:00 | Autor: SRNA

Koprivica: Podržavam donošenje rezolucije o Јasenovcu

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica istakao je da podržava usvajanje rezolucije o Јasenovcu u Skupštini Crne Gore.
Momo Koprivica - Foto: RTRS
Momo KoprivicaFoto: RTRS

- Crna Gora već ima jasan odnos prema Јasenovcu kao dio kulture pamćenja. U Rezoluciji o Pivi i Veliki koja je usvojena 2022. u preambuli je jasno zapisano šta mislimo o Јasenovcu i prema tome on je upisan u naš pravni sistem sa ciljem kulture sjećanja na zločin i masovno stradanje ljudi - istakao je Koprivica.

On je izrazio nadu da će biti snage, dovoljno svijesti i savjesti da se svijet odredi i prema sprskim žrtvama na tlu bivše Јugoslavije i zločinima koji su nad njima počinjeni.

- Podržavam inicijativu predsjednika Skupštine koju su potpisala 43 poslanika - rekao je Koprivica, navodeći da jasno treba osuditi svaki zločin.

On je dodao da mu je žao što se region nije više okrenuo budućnosti.

- Da se toliko energije ulaže u sutra umjesto u juče, Balkan bi bio sjajno mjesto za život - smatra Koprivica.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je ranije da će na dnevnom redu crnogorskog parlamenta biti rezolucija o genocidu u Јasenovcu, koju su predstavnici partija parlamentarne većine 17. maja predali u skupštinsku proceduru.

Rezoluciju o Јasenovcu najavio je nedavno Mandić, nakon što je crnogorski premijer Milojko Spajić potvrdio da će Crna Gora u Generalnoj skupštini UN glasati za rezoluciju o Srebrenici.

Hrvatska je upozorila Podgoricu da bi usvajanje rezolucije o genocidu u Јasenovcu moglo da zaustavi njen evropski put.