latinica  ћирилица
29/05/2024 |  13:51 ⇒ 13:52 | Autor: sputniknews.com

Rjabkov: Rusija bi mogla da ubrza proizvodnju raketa malog i srednje dometa zbog agresije NATO-a

Agresivni planovi NATO-a u pogledu Rusije mogli bi da ubrzaju pravljenje i raspoređivanje ruskih raketa srednjeg i malog dometa, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Sergej Rjabkov (Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Sergej Rjabkov (Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Prije nekoliko godina je saopšteno o istraživačkom radu i radu vezanom za pripremu proizvodnje takvih sistema. Nismo gubili vrijeme. Mislim da bi sve agresivnije ponašanje NATO-a prema nama i neophodnost suprotstavljanja tome mogli da ima određeni uticaj u smislu brzine popunjavanja rasporeda - rekao je Rjabkov povodom apela da se Ukrajini dozvoli da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem.

Podsećamo, grupa američkih kongresmena podnela je nacrt rezolucije u kojoj se predsednik SAD DŽozef Bajden poziva da bez odlaganja isporuči Ukrajini operativno-taktičke rakete "atakams". Јedan od autora nacrta je predsednik Odbora Predstavničkog doma za međunarodne poslove, republikanac Majkl Mekol. On je čak pokazao mapu ruske teritorije sa zonom koju bi mogle da pokriju rakete "atakams".

S tim u vezi, generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je da Kijevu treba dozvoliti da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, jer je, po njegovom mišljenju, "to samoodbrana".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svjesni sa čime se igraju kada govore o prijedlozima Zapada da se Kijevu dozvole napadi na teritoriju Rusije.