latinica  ћирилица
29/05/2024 |  14:19 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Banjaluka: Predata inicijativa "Stop radnoj nedjelji" (VIDEO)

Gradskoj upravi Banjaluka uručena je peticija sa preko 1.300 potpisa građana sa zahtjevom uvođenja neradne nedjelje. Riječ je o inicijativi gradskog odbora SDS-a. Slobodan dan osnovno je pravo radnika, poruka je pokretača ove inicijative.
"Stop radnoj nedjelji" - Foto: Ustupljena fotografija
"Stop radnoj nedjelji"Foto: Ustupljena fotografija

Banjalučki gradski odbor Srpske demokratske stranke pokrenuo je inicijativu za izmjenu Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluke.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banjaluka Željko Raljić rekao je da se inicijativa ne odnosi na male trgovačke radnje, nego na tržne centre.

- Želimo da radnici velikih trgovačkih lanca imaju slobodnu nedjelju. Mora im biti omogućeno poboljšanje radnih i životnih uslova - rekao je Raljić i dodao da se nada da će inicjativu prihvatiti Skupština grada Banjaluka.

U banjalučkoj Gradskoj upravi navode da su ovakve inicijative i ranije pokrenute.

- Inicijativa za neradnu nedelju je inicijativa gradonačelnika Draška Stanivukovića još i prije nego što je imenovana funkciju gradonačelnika i on nikada nije odustao od te ideje. Čak je 11 puta predlagao neradnu nedelju kao tačku dnevnog reda za sjednicu Skupštine grada - kaže Adriana Basara, portparolka Gradske uprave.

Trgovački lanci nedjeljom rade punom parom, a za tim nema potrebe, smatraju podnosioci peticije. Dodaju da bi se uvođenjem neradne nedjelje promet rasporedio na ostalih šest radnih dana i poslodavci ne bi umanjili svoje zarade.