latinica  ћирилица
29/05/2024 |  14:30 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Vakcinacijom iskorijeniti HPV virus (VIDEO)

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci održano je predavanje na temu "Prevencije raka grlića materice - odnosno, vakcinisanja protiv humanog papiloma virusa".
Predavanje Ranka Škrbića - Foto: SRNA
Predavanje Ranka ŠkrbićaFoto: SRNA

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić upozorio je da je rak grlića materice jedan od dva najčešća uzroka oboljevanja kod žena, istakavši značaj podizanja svijesti o značaju vakcinacije protiv HPV virusa.

Škrbić smatra da je o ovoj temi potrebno što više pričati i informisati javnost, kako bi se ovaj virus primjenom vakcine iskorijenio.

- Nedopustivo je da na ovom stepenu razvoja našeg društva imamo toliki stepen neprosvijećenosti stanovništva, te da vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa shvataju kao zavjeru - rekao je Škrbić.

Predavanje je organizovano u saradnji sa Populacionim fondom UN za BiH.

Predstavnik UNFPA za BiH DŽon Kenedi Mosoti smatra da je izuzetno važno o ovoj temi govoriti sa mladima, te da je prevencija ključ rješenja problema.

- Moramo što više angažovati mlade ljude. Važno je za nas da ih angažujemo. Nema ništa bolje od toga jer oni imaju odgovornost i shvataju o čemu govorimo. Vlada, takođe, radi odličan posao, ovo ne možemo sami - istakao je Mosoti.

Mosoti je dodao da će biti nastavljena saradnja sa Univerzitetom u Banjaluci, posebno s Medicinskim fakultetom.

Sa Medicinskog fakulteta poručuju - važno je da roditelji budu informisani o dostupnosti vakcine protiv HPV, njenoj efikasnosti i mogućnosti besplatne vakcinacije djece u Republici Srpskoj .