latinica  ћирилица
29/05/2024 |  16:25 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

Čubrilović: Kineske željeznice zainteresovane za modernizaciju ŽRS (FOTO)

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i generalni direktor Željeznica Republike Srpske Slađan Јović razgovarali su danas u Pekingu sa rukovodstvom Kineske međunarodne željezničke kompanije koje je iskazalo zainteresovanost za dolazak na tržište Srpske i ya učešće u infrastrukturnim projektima, investicije i podršku unapređenju i modernizaciji ŽRS.
Čubrilović u Pekingu - Foto: Ustupljena fotografija
Čubrilović u PekinguFoto: Ustupljena fotografija

Čubrilović je istakao da je razvoj ŽRS prioritet od strateškog značaja za Srpsku, privredu i cjelokupno društvo, navodeći da bi ogromno iskustvo kineske državne željeznice u razvoju željezničkog saobraćaja pružilo značajan doprinos unapređenju željezničkog sistema u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza je saopšteno da su sagovornici iskazali obostrani interes za buduću saradnju na najznačajnijim projektima i konstatovali da Kina i Republika Srpska u kontinuitetu imaju uspješnu i prijateljsku saradnju.

U saopštenju se navodi da su predstavnici kineske željeznice upoznali delegaciju Srpske sa kapacitetima kompanije, realizovanim projektima u regionu i aktivnostima u okviru inicijative "Pojas i put", sa akcentom na realizovani projekat izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Foto: Ustupljena fotografija

Na sastanku je bilo riječi o uspostavljanju saradnje u oblasti željezničkog saobraćaja i unapređenja željezničke infrastrukture u Republici Srpskoj.

Čubrilović je u Pekingu razgovarao i sa rukovodstvom kompanije CRRC o obnovi radioničkih kapaciteta ŽRS i modernizacije željezničke opreme. Ova kompanija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača teretnih vagona za željeznički saobraćaj, sa najkompletnijim linijama proizvoda i vodećim tehnologijama.

Na sastanku je konstatovano da postoji čvrsto opredjeljenje obje strane za obnovu i revitalizaciju radioničkih kapaciteta ŽRS, te da će do kraja juna biti preduzeti konkretni koraci i formirani stručni timovi kompanije CRRC i ŽRS koji će u međusobnoj saradnji ustanoviti stanje, modele i adekvatna rješenja koja će biti prihvatljiva za ŽRS.

U saopštenju se navodi da je kompanija prošle godine potpisala Memorandum o razumijevanju na unapređenju radioničkih kapaciteta ŽRS sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske.