latinica  ћирилица
29/05/2024 |  16:38 ⇒ 16:39 | Autor: SRNA

Mandić: Rezolucija o genocidu u Јasenovcu na dnevnom redu parlamenta krajem juna

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je na današnjoj sjednici kolegijuma parlamenta da će prijedlog rezolucije o genocidu u Јasenovcu biti na dnevnom redu parlamenta krajem juna.
Andrija Mandić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Andrija Mandić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

Grupa poslanika vladajuće koalicije predala je 17. maja u skupštinsku proceduru prijedlog rezolucije o genocidu u Јasenovcu.

U prijedlogu je navedeno da su u Јasenovcu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Јevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi, kao i da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sjećanja na genocid u Јasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

- Skupština osuđuje svako poricanje genocida u Јasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije, Skupština se obavezuje da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Јasenovcu, promoviše toleranciju, razumijevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije - navedeno je u dokumentu.

U njemu piše i da se podstiče obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Јasenovcu i da će Skupština svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

- Skupština ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanju na žrtve genocida u Јasenovcu - navedeno je u dokumentu.

Zahtjev je uslijedio nakon što je premijer Milojko Spajić najavio da će Crna Gora na Generalnoj skupštini UN podržati prijedlog rezolucije o Srebrenici.