latinica  ћирилица
29/05/2024 |  18:27 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Špirić: Zakazivanje hitne sjednice jeftin trik bošnjačkih delegata za povratak

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da izmjene Poslovnika o radu ovog doma neće biti usvojene na hitnoj sjednici zakazanoj za ponedjeljak jer ne postoji volja delegata klubova srpskog i hrvatskog naroda i da je zakazivanje hitne sjednice jeftin pokušavaj povratka bošnjačkih delegata u skupštinske klupe.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić je predložio bošnjačkim političarima da prihvate dijalog koji se nudi iz Republike Srpske i rekao da je odluka o deblokadi Doma naroda na onima koji su i blokirali njegov rad.

- Dobro bi bilo da Bošnjaci pokažu spremnost za dijalog o svim otvorenim pitanjima, pa i o pitanju Ustavnog suda. Dobro bi bilo da se vode rasprave u okviru oba doma Parlamentarne skupštine - rekao je Špirić i dodao da se stiče utisak da bošnjački političari uvijek čekaju rješenja sa strane, što je najgore za BiH.

On je podsjetio da je od 18. marta Dom naroda u punoj blokadi.

- Kada će se oni vratiti, ostaje da vidimo. Iako će sjednica, hitna, biti održana u ponedjeljak, Dom naroda i dalje ostaje u blokadi -  rekao je Špirić.

On je podsjetio da je redovna sjednica ovog doma, prekinuta 18. marta, jer su delegati iz reda bošnjačkog naroda napustili sjednicu nakon što je izglasano da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH nađe na dnevnom redu.

Špirić je dodao da je predsjedavajući ovog doma Kemal Ademović iskoristio poslovničku mogućnost da Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda zatraži hitnu sjednicu, kako bi se razmatrale izmjene Poslovnika o radu Doma naroda.

Špirić je naveo da se predloženim izmjenama Poslovnika traži da se nakon zakazivanja hitne sjednice materijali proslijede Ustavnopravnoj komisiji, jer hitna sjednica podrazumijeva odlučivanje bez mišljenja nadležnih komisija.

- Oni traže da se prije hitne sjednice održi Komisija, što delegitimiše hitnu proceduru. Ovo je jeftin pokušaj povratka u poslaničke klupe - rekao je Špirić.

Špirić je ponovio da do izmjena Poslovnika sigurno neće doći i da to zahtijeva mnogo priprema, radnih grupa i konsultacija.