latinica  ћирилица
29/05/2024 |  18:48 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

MUP Srpske upozorio: IDDEEA neovlašćeno uvodi digitalni potpis (VIDEO)

Pod plaštom digitalne tranzicije, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH pustila je u rad novi elektronski servis - digitalni identitet, uz digitalni potpis na daljinu. Ništa ne bi, po tvrdnjama struke, bilo sporno, da se ovaj servis uvodi u skladu sa nadležnim zakonima i nadležnostima Agencije. Upozoravaju i na mogućnost zloupotrebe digitalnog identiteta.
IDDEEA-digitalni potpis - Foto: Screenshot
IDDEEA-digitalni potpisFoto: Screenshot

E identitet, odnosno njegovo kreiranje, dostupan je na stranici Agencije za identifikacione dokumente.

Uz nekoliko klikova, unošenje potrebnih podataka, pin koda i fotografije, vaš digitalni identitet je kreiran.

Sve je pojašnjeno na stranici IDDEEA, a objasnio je to i direktor Agencije Almir Badnjević.

Ovo je, kaže, testna faza, jer od prvog jula, građani moraju u nadležnim kancelarija da se registruju i tada će njihovi digitalni identiteti biti validni. Da li to znači i da građani mogu da koriste elektronski potpis?

- IDDEEA ne vrši nikakvo potpisivanje u oblaku, ne znam otkud ljudima da IDDEEA potpisuje bilo šta u oblaku, jer bilo koji proces koji je neophodan u oblaku, IDDEEA ga ne koristi zbog sigurnosnih aspekata u samoj IDDEEI - rekao je Badnjević.

Pa ipak, iz IDDEE-inog uputstva za kreiranje digitalnog identiteta, jasno je da u nekom od koraka registracije, nailazite na rubriku - digitalni potpis i to onaj udaljeni.

Potpis na daljinu, čini se, nije stran pojam ni ministru transporta i komunikacija u Savjetu ministara Edinu Forti.

- Ono što je ključno, je da digitalna transformacija započne, da firme i građani mogu da počnu potpisivati na daljinu. Imamo postojeći zakon, ako ćemo ga unaprijediti u skladu sa evorpskim direktivama tim i bolje - naveo je Forto.

Potrebu za digitalizacijom podataka, u eri modernih tehnologija, niko ne spori.

Međutim, ta digitalizacija mora biti zasnovana na adekvatnom zakonskom okviru, što, jasno je iz Fortine izjave nije slučaj.

Nemaju ni izvornu nadležnost da se bave servisima koji su u direktnoj funkciji i odnosu sa građanima, kategoričan je ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan. S tog aspekta, dodaje, može se govoriti i o prenosu nadležnosti.

- Taj servis koji su pustili, za isti nemaju zakonske osnove ali ni nadležnost. Kada sklopimo te dvije stvari, a znamo šta je upotreba ličnih podataka svakog građanina BiH, dolazimo do toga da imaju jedan nezakonit i, rekao bih, i neustavan servis sa opasnošću i tendencijom da dođe do zloupotrebe ličnih podataka - pojašnjava Karan.

A mogućnosti zloupotrebe su brojne u finansijskoj i pravnoj sferi, upozorava Karan.

Zato će MUP preko Agencije za informaciono komunikacione tehnologije, naše agencije koja se bavi elektronskom upravom, digitalnim identitetima i sajber bezbjednošću, provjeriti da li je u slučaju građana koji su već ušli u servis IDDEEA došlo do zloupotrebe.

- Podaci svih građana Republike Srpske su vlasništvo Republike Srpske i Ministartsva unutrašnjih poslova. Ovo se ne može raditi bez Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i mi na tome radimo, to je naša izvorna nadležnost i taj sistem razvijamo kroz naš zakon i institucije - dodao je Karan.

Isti su i argumenti poslanika SNSD-a u Predstavničkom Domu Parlamenta BiH Snježane Novaković Bursać.

Posao IDDEA je da pruža tehničku podršku vlasnicima podataka o građanima, a za to su pojašnjava, nadležni MUP-ovi.

Јoš u martu, postavila je direktoru IDDEEA poslaničko pitanje a zatim ga i dopunila.

Na pitanja šta je zakonski osnov da prikupljaju i upotrebljavaju imejl adrese građana, koji im je pravni osnov da kreiraju e – identitet i da se bave elektronskim potpisom na daljinu i koji je pravni osnov da obrađuju biometrijske podatke radi utvrđivanja identiteta, konkretne odgovore nije dobila.

- Terminološki, a ni suštinski e identitet i e potpis u oblaku ili e potpis na daljinu, u ovom trenutku na nivou BiH nije nikakvim aktom regulisan. Prema tome tvdrim da je IDDEEA ušla u zonu nelegalnih aktivnosti koje mogu da ishode loše posljedice u smislu pravne nesigurnosti - kazala je Novaković Bursać.

Ona upozorava da je Agenciji, kroz Zakon o IDDEEA data nadležnost za poslove u vezi sa elektronskim potpisom i elektronskim sertifikatom, ali isključivo u vezi sa ličnom kartom.

I ona smatra da je, osim očiglednog masovnog kršenja zakona, na sceni i pokušaj prenosa nadležnosti.