latinica  ћирилица
29/05/2024 |  18:54 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Košarac: Glasanje o rezoluciji potvrdilo da većina svjetskih zemalja nije željela da učestvuje u igri

Republika Srpska i Srbija su na demokratski, kredibilan i diplomatski način upozoravale da će sramna rezolucija o Srebrenici imati negativne implikacije na odnose u BiH i regionu, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je naveo da su oni koji su na neustavan način i unilateralno predložili rezoluciju upozoravani da bi za BiH najbolje bilo da ovaj dokument bude povučen.

- Nisu poslušali - napisao je Košarac na Instagramu.

On je rekao da je samo glasanje u Generalnoj skupštini UN pokazalo da je većina svjetskih zemalja shvatila o kakvom je falsifikatu i manipulaciji riječ, zbog čega nisu podržale rezoluciju.

- Činjenica da je rezultat glasanja bio 109 naprema 84 potvrđuje da je rezolucija nepotrebna i politički kontraproduktivna - rekao je Košarac i dodao da većina svjetskih zemalja nije željela da učestvuje u igri Njemačke, SAD i drugih kosponzora.

On je napomenuo da su Slovenija, Poljska i Rumunija glasale za rezoluciju i da su njihova politička rukovodstva i predstavnici u UN ignorisali argumentovane stavove Srpske i Srbije, slijepo slušajući Njemačku.

- Nisu se obazirali na to što će na osnovu falsifikata i podvala satanizovati srpski narod i staviti mu etiketu koja mu ne pripada - rekao je Košarac.

On je naveo da predlagači rezolucije dižu galamu zbog toga što su srpski ministri u Savjetu ministara odbili da daju saglasnost da državljani Slovenije, Poljske i Rumunije mogu glasati u BiH za izbore za Evropski parlament, te napomenuo da im se ne narušavaju prava, jer im niko ne osporava mogućnost da glasaju u svojim zemljama.

- Niste digli glas protiv one bruke i sramote pred Generalnom skupštinom UN! Pa ne može to tek tako proći, ako želite da satanizujete srpski narod i podržavate falsifikovanje istorije - poručio je Košarac.