latinica  ћирилица
29/05/2024 |  19:11 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Da li je Klub Bošnjaka odlučio da deblokira rad Doma naroda PS BiH? (VIDEO)

Da li je Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučio da deblokira rad ovog doma? Na njihov zahtjev za ponedjeljak, 3. juna zakazana je hitna sjednica.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Na dnevnom redu jedna tačka - Izmjene i dopune Poslovnika o radu ovog doma, po hitnoj proceduri, da bi se, navodno onemogućilo predlaganje neustavnih zakona.

Srpski klub, kako nam je potvrđeno, ove izmjene neće podržati.

Posljednja sjednica, 18. marta prekinuta je jer ju je bošnjački klub napustio, nakon što je, poslije devet mjeseci opstrukcija u dnevni red konačno uvršten Prijedlog zakona o Ustavnom sudu, srpskog delegata Želimira Neškovića.

O odlasku stranih sudija nisu željeli ni da progovore, jer je tvrde, prijedlog neustavan. Da li deblokadu Doma naroda uslovljavaju usvajanjem poslovnika, koji bi navodno spriječio predlaganje neustavnih zakona ili zarad javnosti i svojih birača traže alibi za povratak i nastavak rada?

- Imam osjećaj da se ovdje pokušavaju otvoriti vrata za njihov povratak, za nastavak redovne sjednice, jer oni su sigurni da do izmjene poslovnika neće doći, ne postoji ni raspoloženje ni volja ni srpskog, a koliko znam ni hrvatskog kluba - rekao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Održavanje hitne sjednice ne znači da je ovaj dom deblokiran, jer za nastavak rada neophodno je, u skladu sa poslovnikom da se započeta sjednica okonča. Ako je ovo, kaže Špirić, jeftin pokušaj povratka u delegatske klupe, onda dobro, ali nećemo pristati na izmjene poslovnika koje predlažu.

- Oni traže da kada se zakaže hitna sjednica, da materijali budu proslijeđeni ustavno – pravnoj komisiji, jer hitna sjednica podrazumijeva odlučivanje bez mišljenja nadležnih komisija, što dakle delegitimiše hitnu proceduru - kaže Špirić.

Po cijenu delegitimisanja i vlastitih prava bošnjački delegati nastoje da nametnu stav da je neustavno sve ono što oni tako vide, kaže i predlagač Zakona o Ustavnom sudu Želimir Nešković. Ocjenjuje da je neustavan upravo njihov prijedlog izmjena poslovnika …

- Na taj način bi bile umanjene ingerencije i prava svih delegata u Domu naroda, došlo bi do izmjene u načinu rada i odlučivanja, predlaganja, praktično jednog cjelokupnog rada Doma naroda Parlamentarne skuprštine  - navodi Nešković.

Predložene izmjene poslovnika koje je potpisao predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović između ostalog odnose se i na postupak sazivanja hitne sjednice i hitni postupak, jer tvrdi, prema važećem Poslovniku, nisu precizno definisani.

Predviđa se i rok za zakazivanje od 24 časa prije početka hitne sjednice, što do sada nije bila obaveza, kako bi se o aktima odredila Ustavno-pravna komisija.