latinica  ћирилица
29/05/2024 |  19:59 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Starović: I ambasadorka Bugarske glasala suprotno nalogu premijera

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović izjavio je da se, nakon ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije koji je cijelu kampanju za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN vodio bez odobrenja Predsjedništva BiH, sada vidi da je i ambasador Bugarske u Njujorku glasala suprotno nalogu premijera sopstvene države.
Nemanja Starović (Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE) -
Nemanja Starović (Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE)

- Naravno, niko na Zapadu ne vidi problem u fenomenu "odmetnutih ambasadora" i neće se kritički osvrnuti na to, jer viši cilj djelovanja protiv srpske države i naroda po ko zna koji put opravdava svako sredstvo - naveo je Starović na platformi Iks.

On je ocijenio da se u ovom slučaju se krije i šire značenje, jer na toliko očigledan način prikazuje krajnji ishod ka kojem vodi nedemokratski liberalizam, u koji veći dio Evrope srlja.

- Kada spoljnopolitičke odluke počnu da donose postavljeni ambasadori suprotno stavovima, ustavima ovlaštenih i voljom naroda izabranih organa, tu ne preostaje ni D od demokratije - poručio je Starović.

Prema njegovim riječima, isti je slučaj često i sa različitim "nezavisnim" regulatornim tijelima čije se odluke pretpostavljaju odlukama demokratski izabranih organa.

- Štiteći liberalne dogme suzbijanjem demokratije na koncu ćemo ostati i bez demokratije i bez slobode - ukazao je Starović.

Bugarski premijer Dimitar Glavčev uputio je stalnoj predstavnici Bugarske u UN Lačezari Stoevoj pismo u kojem je od nje zatražio da bude uzdržana tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, pišu Fakti.

Stoeva je odbila zahtjev premijera i glasala za rezoluciju, čiji je Bugarska bila i koautor, navodeći da Bugarska ne može u posljednjem trenutku da promijeni stav, a prije svega zato što bi to uticalo na reputaciju te zemlje.

Istraživački sajt Bird objavio je dokumente iz kojih se vidi promjena stava Sofije nakon razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova.