latinica  ћирилица
29/05/2024 |  21:12 ⇒ 21:14 | Autor: TANЈUG

Borelj: Evropa se suočava sa dva rata i mnogo tenzija koje mogu da izmaknu kontroli

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da se Evropa suočava sa dva "brutalna rata" u blizini njenih granica i sa mnogo tenzija koje vrlo lako mogu da izmaknu kontroli.
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Borelj je, obraćajući se na kraju Šumanovog bezbjednosnog i odbrambenog foruma u Briselu, upozorio da bi neke od tih kriza mogle da eskaliraju u veliku globalnu konfrontaciju "u vrijeme kada je svijet postao multipolaran, a multilateralni sistem koji bi trebalo da održava mir je duboko oslabljen".

- Mi, Evropljani, suočavamo se sa dva brutalna rata u blizini naših granica i sa puno tenzija koje vrlo lako mogu da izmaknu kontroli - u Libiji, u Sahelu, na Zapadnom Balkanu, na Kavkazu, u Sudanu, na Rogu Afrike, na granicama (Demokratske) Republike Kongo, u Zalivu, u Јužnom kineskom moru, u Јužnoj Aziji, (i) bandama i narko kartelima u Latinskoj Americi i Centralnoj Americi - rekao je Borelj.

On je dodao da bi čak i institucije, koje su srž sistema Ujedinjenih nacija, poput Međunarodnog suda pravde, mogle da budu oslabljene.

- Ako se presude Međunarodnog suda pravde ne poštuju, svijet će biti u mnogo lošijoj situaciji. I mi se sljedeći put nećemo ponovo pozivati na Međunarodni sud pravde ako ovoga puta njegova presuda ne bude sprovedena - a nije. Nije - naglasio je Borelj.

On je dodao da zna da je "geografija važna" i da su "ratovi koji su nam blizu važniji od ratova koji su daleko".

- Ali svi oni su međusobno povezani. Svaki rat, svaka kriza bilo gdje utiče na bilo koje drugo mjesto u svijetu - poručio je Borelj i dodao da su ugrožena javna dobra, od cijena energenata do slobode plovidbe.

On je ocijenio da je Šumanov bezbjednosni i odbrambeni forum bio neophodan i važan sastanak.

- To je drugi korak u pravcu angažovanja Evropljana sa ostatkom svijeta, a ostatka svijeta sa nama - poručio je Borelj.